Filmsko-diskurzivni program 21. Human Rights Film Festivala u Dokukinu

Filmsko-diskurzivni program 21. Human Rights Film Festivala u Dokukinu

Početak prosinca provodimo uz 21. izdanje festivala orijentiranog na autorski film i teme ljudskih prava, Human Rights Film Festival, u organizaciji Multimedijalnog instituta/MaMa Zagreb i URK/Močvare. Cjelokupni program koji se održava od ponedjeljka 4. do subote 9. prosinca kod nas i u Kinu Kinoteka je besplatan.

U našem kinu održat će se niz filmskih i diskurzivnih programa, a sve započinje u ponedjeljak, 4. prosinca u 10 sati dodjelom nagrade Saharov. Europski parlament njome podupire hrabre ljude u borbi za ravnopravnost, dostojanstvo i slobodu, a ove godine laureat je pokret Žene, život, sloboda iz Irana.

Uz dodjelu održat će se tribina na kojoj će sudjelovati i Afsun Moshiry, filmska kustosica i producentica koja je za 21. HRFF sastavila poseban program kratkih filmova o društvu i ženskim pravima u Iranu. Program se prikazuje u utorak, 5. prosinca 17 sati, nakon čega u 19 sati slijedi premijera novog filma ukrajinske redateljice Alise Kovalenko Mi nećemo nestati o tinejdžerima koji ratnu stvarnost Donbasa prekidaju ekspedicijom na Himalaju.

Srijeda i četvrtak na 21. HRFF-u donose premijere filmova nagrađivanih na najvažnijim međunarodnim filmskim festivalima: u srijedu gledamo Draga Fiona autorice Fione Tan – dokumentarni film koji otkriva suptilne veze između slike i zvuka, Nizozemske i Indonezije, razmjene i kolonijalizma, oca i kćeri; a u četvrtak Čovjek u crnom Wanga Binga, dokumentarni portret Wanga Xilina – jednog od najvećih kineskih skladatelja moderne klasične glazbe. Govorni program donosi tribinu o ženskim pravima u 2024. godini (srijeda, 17 sati) i panel Zagovaračka moć civilnog društva u kontekstu izbora (četvrtak, 15 sati).

Nakon panela u četvrtak u 17 sati družimo se s višestruko nagrađivanim redateljem i montažerom Damirom Čučićem koji neumorno eksperimentira i slobodno kombinira sva tri filmska roda – dokumentarni, igrani i eksperimentalni. U razgovoru koji će moderirati filmski redatelj i kustos Ivan Ramljak saznat ćemo koji je izvor Čučićeve nepresušne zaigranosti i kako istovremeno manevrira sa sva tri filmska roda a da je u njima podjednako uspješan.

Filmski program 21. HRFF-a u petak  obilježit će premijerne projekcije najnovijeg dokumentarnog filma Anje Strelec Gdje su nestali svi osmjesi? (17 sati) o nepalskim migrantima u potrazi za boljom budućnošću te intimni i poetični igrani film U vodi velikog hongkonškog autora Hong Sang-sooa (19 sati) a tu je i fikcionalna dokumentarna biografija Orlando, moja politička biografija cijenjenog filozofa i trans aktiviste Paul B. Preciada, na programu u subotu u 19 sati.

Kao dio govornog programa, u petak će se održati i tribina o edukaciji udruga oko Povelje o temeljnim ljudskim pravima, a u subotu nas očekuje projekcija filma Silvane Menđušić Svaka igra, svaka dobiva o interesnim mrežama u energetskom sektoru Hrvatske, nastalog u produkciji Gonga. O ostatku izvrsnog programa koji će se paralelno održavati u Kinu Kinoteka čitajte na festivalskoj stranici. Ulaznice za filmski i popratni program kod nas nije potrebno prethodno preuzimati.

 

Nedjeljni program donosi otkazane projekcije iz dokumentarnog ciklusa posvećenog umjetnoj inteligenciji i virtualnim svjetovima od prošlog vikenda. Bijelo na bijelom Viere Čákanyove, zanimljivo antarktičko videoputovanje na kojem redateljici društvo pravi umjetna inteligencija s kojom raspravlja o filmu i životu. Film donosimo u suradnji s KineDokom, a nakon projekcije održat će se razgovor s redateljicom (online) koji će voditi filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac. Tu je i vijugavi filmski esej legendarnog Wernera HerzogaTko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta, koji postavlja pitanje što sanja internet?

Posebnu projekciju doku-hita Tee Vidović Dalipi Snajka: Dnevnik očekivanja donosimo u nedjelju u 17 sati u okviru programa Dokukino Eter. Posebno nam je drago ugostiti redateljicu na razgovoru koji će voditi Petra Galović i Paula Kovačić s Radio Studenta.