21. HRFF: Upoznaj autora: Damir Čučić

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

21. HRFF: Upoznaj autora: Damir Čučić

U četvrtak 7. prosinca u 17 sati u sklopu programa Upoznaj autora i u suradnji s 21. Human Rights Film Festivalom predstavit ćemo višestruko nagrađivanog redatelja i montažera Damira Čučića koji neumorno eksperimentira i slobodno kombinira sva tri filmska roda – dokumentarni, igrani i eksperimentalni.

U razgovoru koji će moderirati filmski redatelj i kustos Ivan Ramljak saznat ćemo koji je izvor Čučićeve nepresušne zaigranosti i kako istovremeno manevrira sa sva tri filmska roda a da je u njima podjednako uspješan. Pričat ćemo o strukturnim i drugim manipulacijama kojima podvrgava svoje filmske zapise, na koje sve načine u svojem autorskom stvaralaštvu prelazi granice i propituje filmski medij, te što za njega znači hibridni film. Čučić će nam otkriti i zašto voli ulaziti u rizične projekte, u čemu je vrijednost improvizacije i što se događa kada protagonisti postanu sukreatori filma. Možda saznamo i kako je to sanjati film, sad već više od 25 godina. Povod razgovoru je hrvatska premijera Čučićeva najnovijeg igrano-eksperimentalnog filma Polako nikuda (ujedno i jedinog hrvatskog dugometražnog filma koji je ove godine prikazan na nekom A-festivalu – IFFR) koja će se održati dan ranije, u srijedu 6. prosinca u 19 sati u kinu Kinoteka u sklopu 21. Human Rights Film Festivala.

Damir Čučić (1972, Brežice, Slovenija) se počeo baviti audiovizualnim djelatnostima 1989. u filmskoj autorskoj grupi Enthusia Planck. Tijekom protekla dva desetljeća razvijao se na više područja u audio-vizualnim medijima, ponajprije kao filmski redatelj i montažer te kao scenarist i producent. Djeluje na područjima eksperimentalnog, dokumentarnog i igranog filma. Autor je više od 40 dokumentarnih, eksperimentalnih filmova i kratkometražnih igranih filmova. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih filmskih nagrada. Njegovi filmovi prikazani su na festivalima u 40-ak zemalja s gotovo svih kontinenata i u programima niza europskih javnih televizija. Njegov dugometražni igrani prvijenac Pismo ćaći osvojio je Veliku zlatnu arenu na 59. Festivalu igranog filma u Puli 2012. godine, a Čučić je nagrađen za najbolju montažu i nagradom Breza za najboljeg debitanta. Dokumentarni film Mitch – dnevnik jednog šizofreničara nagrađen je na međunarodnom festival dokumentarnog filma FID Marseille te je prikazan na prestižnim festivalima poput Sarajevo Film Festivala i DokuFest u Prizrenu.

Ulaz je slobodan a snimka će naknadno biti objavljena na volimdokumentarce.net i Restartovu You Tube kanalu.

07 prosinac
Datum: 07.12.2023.
Vrijeme: 17:00 - 19:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5