O Dokukinu – Kino sa stavom

Dokukino je jedinstveno kino specijalizirano za dokumentarne filmove smješteno u Kulturno informativnom centru (KIC), u Preradovićevoj ulici 5 u centru Zagreba.

Dokukino djeluje pod vodstvom Restarta od 18. lipnja 2009. godine te je nedavno proslavilo dvanaest godina postojanja. Restart je organizacija koja se bavi produkcijom, edukacijom, distribucijom, kinoprikazivanjem te tehničkom pomoći za izradu i promociju dokumentarnog, ali i igranog filma. Nakon tri godine provedenih u Croatia filmu u Katančićevoj ulici u Zagrebu, Dokukino je 2012. godine preselilo svoj program u Kulturno informativni centar gdje danas djeluje kao Dokukino KIC.

S redovnim projekcijama petkom, subotom i nedjeljom tijekom cijele godine pratimo svjetske tokove na dokumentarnoj sceni i zagrebačkoj publici donosimo najsvježije i najzanimljivije dokumentarne naslove. Osim redovne distribucije dokumentaraca prikazujemo naslove iz programa renomiranih regionalnih i svjetskih festivala, organiziramo retrospektive, specijalne projekcije i predstavljanja autora te redovite razgovore s redateljima nakon projekcija filmova. U 2019. prikazali smo 164 filma iz 50 zemalja svijeta što je petnaestak novih filmova u 26-28 projekcija mjesečno.

Program Dokukina definiran je i aktualnim događanjima u društvu te donosi filmove koji na umjetnički inovativan način progovaraju o relevantnim društvenim temama (npr. lice i naličje medija, feminizam i ženska prava, nasljeđe kolonijalizma i imperijalizma, gentrifikacija, divlji turizam, migracije). Misao vodilja ovakvog programiranja je poticanje dijaloga kroz projekcije dokumentarnog filma popraćene interaktivnim diskusijama. U realizaciji često surađujemo s udrugama civilnog društva i stručnjacima iz područja politologije, sociologije, filozofije, ekologije, antropologije, povijesti i ekonomije kako bismo na taj način pokrili širu društvenu tematiku koju pojedini dokumentarci dotiču. Također aktivno radimo na valorizaciji hrvatskog dokumentarnog filma kroz predstavljanja domaćih filmaša u sklopu programa Upoznaj autora, te zajedno s udrugom Dokumetar i portalom Dokumentarni.net kao suorganizatori Nagrada Dokumetar.

U Dokukinu KIC gostuju brojni domaći filmski festivali i manifestacije, između ostalih Liburnia Film Festival (program Liburnia uplovljava), Human Rights Film Festival, Festival tolerancije – JFF Zagreb, Zagreb Film Festival (program Dva Berlina – Filmom preko zida i dr.), Subversive Festival, Vox Feminae Festival i DA2 – Design, Art & Architecture Film Festival.

Važno nam je da se publika u Dokukinu osjeća ugodno, a da kvaliteta projekcije bude najbolja moguća. Dvorana ima 70 sjedala te je opremljena suvremenom opremom a filmovi se prikazuju u visokoj rezoluciji. Na blagajni kina nudimo i brojna dokumentarna DVD izdanja i filmske publikacije. Uz istom prostoru kao i Dokukino nalaze se i popularni KIC klub caffe-bar, antikvarijat Jesenski i Turk te KIC-ova Galerija na katu u kojoj povremeno organiziramo izložbe video-instalacija, fotografija i filmskih plakata.

U programiranju smo primarno fokusirani na mladu publiku, posebice studente koje nastojimo potaknuti na otvoreno kritičko promišljanje i diskusiju, te ujedno promovirati društveno angažirane i umjetnički relevantne dokumentarce. Želimo da Dokukino postane središnje mjesto dokumentarističkog okupljanja. Vjerujemo u budućnost kina i smatramo da ništa ne može nadomjestiti čari kinematografa, pažljivo selektiranih filmskih programa i zajedničkog iskustva gledanja i promišljanja filmova.

MJERE SIGURNOSTI