O Dokukinu – Kino sa stavom

Dokukino je jedinstveno kino specijalizirano za dokumentarne filmove smješteno u Kulturno informativnom centru (KIC), u Preradovićevoj ulici 5 u centru Zagreba.

Dokukino djeluje pod vodstvom Restarta od 18. lipnja 2009. godine. Restart je organizacija koja se bavi produkcijom, edukacijom, distribucijom, kinoprikazivanjem te tehničkom pomoći za izradu i promociju dokumentarnog, ali i igranog filma. Nakon tri godine provedenih u Croatia filmu u Katančićevoj ulici u Zagrebu, Dokukino je 2012. godine preselilo svoj program u Kulturno informativni centar gdje danas djeluje kao Dokukino KIC.

S redovnim projekcijama petkom, subotom i nedjeljom tijekom cijele godine pratimo svjetske tokove na dokumentarnoj sceni i zagrebačkoj publici donosimo najsvježije i najzanimljivije dokumentarne naslove. Osim redovne distribucije dokumentaraca prikazujemo naslove iz programa renomiranih regionalnih i svjetskih festivala, organiziramo retrospektive, specijalne projekcije i predstavljanja autora te redovite razgovore s redateljima nakon projekcija filmova. U 2023. prikazali smo ukupno 270 filmova iz 50-ak zemalja svijeta od čega 51 hrvatski naslov; projekcije i diskurzivne programe u organizaciji Dokukina posjetilo je više od 6000 gledatelja, održane su 262 projekcije i 74 razgovora.

Program Dokukina definiran je i aktualnim događanjima u društvu te donosi filmove koji na umjetnički inovativan način progovaraju o relevantnim društvenim temama (npr. lice i naličje medija, feminizam i ženska prava, nasljeđe kolonijalizma i imperijalizma, gentrifikacija, divlji turizam, migracije). Misao vodilja ovakvog programiranja je poticanje dijaloga kroz projekcije dokumentarnog filma popraćene interaktivnim diskusijama. U realizaciji često surađujemo s udrugama civilnog društva i stručnjacima iz područja politologije, sociologije, filozofije, ekologije, antropologije, povijesti i ekonomije kako bismo na taj način pokrili širu društvenu tematiku koju pojedini dokumentarci dotiču. Također aktivno radimo na valorizaciji hrvatskog dokumentarnog filma kroz predstavljanja domaćih filmaša u sklopu programa Upoznaj autora, te zajedno s udrugom Dokumetar i portalom Dokumentarni.net kao suorganizatori Nagrada Dokumetar.

U Dokukinu KIC gostuju brojni domaći filmski festivali i manifestacije, između ostalih Liburnia Film Festival (program Liburnia uplovljava), Human Rights Film Festival, Festival tolerancije – JFF Zagreb, Zagreb Film Festival (program Dva Berlina – Filmom preko zida i dr.), Subversive Festival, Vox Feminae Festival i Cherry Pop Film Festival

Važno nam je da se publika u Dokukinu osjeća ugodno, a da kvaliteta projekcije bude najbolja moguća. Dvorana ima 70 sjedala te je opremljena suvremenom opremom a filmovi se prikazuju u visokoj rezoluciji. Na blagajni kina nudimo i brojna dokumentarna DVD izdanja i filmske publikacije. Uz istom prostoru kao i Dokukino nalaze se i popularni KIC klub caffe-bar, antikvarijat Jesenski i Turk te KIC-ova Galerija na katu u kojoj povremeno organiziramo izložbe video-instalacija, fotografija i filmskih plakata.

U programiranju smo primarno fokusirani na mladu publiku, posebice studente koje nastojimo potaknuti na otvoreno kritičko promišljanje i diskusiju, te ujedno promovirati društveno angažirane i umjetnički relevantne dokumentarce. Želimo da Dokukino postane središnje mjesto dokumentarističkog okupljanja. Vjerujemo u budućnost kina i smatramo da ništa ne može nadomjestiti čari kinematografa, pažljivo selektiranih filmskih programa i zajedničkog iskustva gledanja i promišljanja filmova.

MJERE SIGURNOSTI