Programi u suradnji s KIC-om

U organizaciji Kulturno informativnog centra u Dokukinu KIC svake godine ugošćujemo Arteria – tjedan filma o umjetnicima i filmsko-diskurzivni program Film XX: Ženski filmski narativi.

 

Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Arteria je koncipirana kao specijalizirani filmski festival koji se bavi filmovima koji problematiziraju život i opus umjetnika koji se izražavaju u raznim medijima. Namjera manifestacije je kroz edukacijsko-dokumentarni format približiti život i stvaranje umjetnika te informirati javnost o kompleksnosti i zahtjevnosti umjetničke egzistencije. Multimedijalni program sastoji se od filmskih projekcija, tribina i gostovanja autora, uz naglasak na sintezu visoke i popularne kulture. Filmovi su popraćeni razgovorima koji pojedine karizmatične umjetničke figure koriste kao paradigmu i uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti.

Autor koncepta je Emil Matešić a selektorica i koordinatorica programa Dina Pokrajac. Arteria je dosad doživjela četiri izdanja.

  1. Arteria 
  2. Arteria 
  3. Arteria 
  4. Arteria 

 

Film XX: Ženski filmski narativi

 Program Film XX: Ženski filmski narativi sastoji se od filmskih ciklusa koji su fokusirani na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. Autorica koncepta i selektorica programa je Dina Pokrajac.

5. – 7. 4. 2019. – Prvo izdanje Filma XX posvećeno je feminističkom video-kolektivu Les Insoumuses koji su 1975. godine u Francuskoj osnovale redateljica Carole Roussopoulos, glumica Delphine Seyrig i prevoditeljica Ioana Wieder. Prikazan je dokumentarni film Delphine i Carole (2019.) Callisto Mc Nulty koji je imao svjetsku premijeru u sklopu Berlinale Foruma, te nekoliko reprezentativnih uradaka Les Insoumuses o reprezentaciji žena u medijima, te radnim i reproduktivnim pravima – Maso i Miso idu na jedrenje i S.C.U.M. manifest (1976.); Budi lijepa i šuti! (1981.). Gošća Filma XX bila je mlada francuska redateljica i spisateljica Callisto Mc Nulty, ujedno i unuka Carole Roussopoulos.

10. 12. 2019. – U sklopu drugog izdanja programa Film XX prikazana su dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala snimljena 1971. godine Tri života (Three Lives) Kate Millett i Ženski film (Woman’s Film) kolektiva San Francisco Newsreel. Tri života je minimalistički i beskompromisan film koji je režirala autorica svjetskog feminističkog bestselera Spolna politika uz pomoć filmske ekipe sastavljene isključivo od žena. Ženski film je serija prodornih intervjua sa ženama različitih klasa, rasa i obrazovanja koje rade zahtjevne poslove “izvan i unutar kuće” te jasno daju do znanja kako njihovi problemi ne proizlaze iz njihovih vlastitih manjkavosti ili interpersonalnih odnosa već ih izaziva sama struktura kapitalističkog društva.

2. 12. 2020. – U sklopu trećeg izdanja programa Film XX u suradnji sa Subversive Festivalom prikazano je vizualno istraživanje Tko se boji ideologije? (2019.) libanonske umjetnice Marwe Arsanios o trima eksperimenata koje su poduzele žene u Rojavi u kojima se kao ključno nameće pitanje reaproprijacije zemlje i sredstava proizvodnje, tri ekofeminističke strategije dovode do svojevrsnog samoupravljanja, te stvaranja i transmisije znanja.

18 – 21. 12. 2020. – U sklopu četvrtog izdanja programa Film XX održan je program Avangardni filmski eseji: Laura Mulvey & Peter Wollen. Inovativni i razigrani filozofski filmovi Pentezileja: Kraljica Amazonki (1974.) i Sfingine zagonetke (1977.) oboje kao polazište uzimaju figure prijeteće ženstvenosti iz grčke mitologije koje egzistiraju na margini, izvan ili prije patrijarhalnog poretka, dok kratki dokumentarci Amy! (1979.) i Frida Kahlo & Tina Modotti (1983.) istražuju stvarne povijesne ličnosti i njihovu medijsku reprezentaciju. U pitanju su avangardni filmski eseji koji propituju diskurs feminističke teorije, semiotike, psihoanalize i ljevičarske politike. Laura Mulvey u online predavanju pod naslovom Horizonti mogućnosti osvrnula se na kontekst u kojem su nastali ovi filmovi te na svoj esej-manifest Visual Pleasure and Narrative Cinema (1975.) koji je ustanovio feminističku filmsku teoriju a bavi se i danas aktualnim temama gledateljstva, autonomije i identiteta.