Programi u suradnji s KIC-om

U organizaciji Kulturno informativnog centra u Dokukinu KIC svake godine ugošćujemo Arteria – tjedan filma o umjetnicima i umjetnicama i filmsko-diskurzivni program Film XX: Ženski filmski narativi.

 

Arteria – tjedan filma o umjetnicima i umjetnicama 

Arteria je koncipirana kao specijalizirani filmski festival koji se bavi filmovima koji problematiziraju život i opus umjetnika koji se izražavaju u raznim medijima. Namjera manifestacije je kroz edukacijsko-dokumentarni format približiti život i stvaranje umjetnika te informirati javnost o kompleksnosti i zahtjevnosti umjetničke egzistencije. Multimedijalni program sastoji se od filmskih projekcija, tribina i gostovanja autora, uz naglasak na sintezu visoke i popularne kulture. Filmovi su popraćeni razgovorima koji pojedine karizmatične umjetničke figure koriste kao paradigmu i uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti.

Autor koncepta je Emil Matešić a selektorica i koordinatorica programa Dina Pokrajac. Arteria je dosad doživjela pet izdanja.

  1. Arteria 
  2. Arteria 
  3. Arteria 
  4. Arteria 
  5. Arteria 

 

Film XX: Ženski filmski narativi

Program Film XX: Ženski filmski narativi sastoji se od filmskih ciklusa koji su fokusirani na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. Autorica koncepta i selektorica programa je Dina Pokrajac.

5. – 7. 4. 2019. – Prvo izdanje Filma XX posvećeno je feminističkom video-kolektivu Les Insoumuses koji su 1975. godine u Francuskoj osnovale redateljica Carole Roussopoulos, glumica Delphine Seyrig i prevoditeljica Ioana Wieder. Prikazan je dokumentarni film Delphine i Carole (2019.) Callisto Mc Nulty koji je imao svjetsku premijeru u sklopu Berlinale Foruma, te nekoliko reprezentativnih uradaka Les Insoumuses o reprezentaciji žena u medijima, te radnim i reproduktivnim pravima – Maso i Miso idu na jedrenje i S.C.U.M. manifest (1976.); Budi lijepa i šuti! (1981.). Gošća Filma XX bila je mlada francuska redateljica i spisateljica Callisto Mc Nulty, ujedno i unuka Carole Roussopoulos.

10. 12. 2019. – U sklopu drugog izdanja programa Film XX prikazana su dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala snimljena 1971. godine Tri života (Three Lives) Kate Millett i Ženski film (Woman’s Film) kolektiva San Francisco Newsreel. Tri života je minimalistički i beskompromisan film koji je režirala autorica svjetskog feminističkog bestselera Spolna politika uz pomoć filmske ekipe sastavljene isključivo od žena. Ženski film je serija prodornih intervjua sa ženama različitih klasa, rasa i obrazovanja koje rade zahtjevne poslove “izvan i unutar kuće” te jasno daju do znanja kako njihovi problemi ne proizlaze iz njihovih vlastitih manjkavosti ili interpersonalnih odnosa već ih izaziva sama struktura kapitalističkog društva.

2. 12. 2020. – U sklopu trećeg izdanja programa Film XX u suradnji sa Subversive Festivalom prikazano je vizualno istraživanje Tko se boji ideologije? (2019.) libanonske umjetnice Marwe Arsanios o trima eksperimenata koje su poduzele žene u Rojavi u kojima se kao ključno nameće pitanje reaproprijacije zemlje i sredstava proizvodnje, tri ekofeminističke strategije dovode do svojevrsnog samoupravljanja, te stvaranja i transmisije znanja.

18 – 21. 12. 2020. – U sklopu četvrtog izdanja programa Film XX održan je program Avangardni filmski eseji: Laura Mulvey & Peter Wollen. Inovativni i razigrani filozofski filmovi Pentezileja: Kraljica Amazonki (1974.) i Sfingine zagonetke (1977.) oboje kao polazište uzimaju figure prijeteće ženstvenosti iz grčke mitologije koje egzistiraju na margini, izvan ili prije patrijarhalnog poretka, dok kratki dokumentarci Amy! (1979.) i Frida Kahlo & Tina Modotti (1983.) istražuju stvarne povijesne ličnosti i njihovu medijsku reprezentaciju. U pitanju su avangardni filmski eseji koji propituju diskurs feminističke teorije, semiotike, psihoanalize i ljevičarske politike. Laura Mulvey u online predavanju pod naslovom Horizonti mogućnosti osvrnula se na kontekst u kojem su nastali ovi filmovi te na svoj esej-manifest Visual Pleasure and Narrative Cinema (1975.) koji je ustanovio feminističku filmsku teoriju a bavi se i danas aktualnim temama gledateljstva, autonomije i identiteta.

8. 10. 2021. – U sklopu petog izdanja programa Film XX u suradnji sa Subversive Festivalom predstavljena je legendarna njemačka vizualna umjetnica i sineastica Ulrike Ottinger, poznata po svojim osebujnim komadima koji isprepliću etnografiju, povijest i fantaziju. Prikazan je njezin najnoviji dokumentarni film Pariški kaligrami (2020.), filmska poema Parizu tijekom 1960-ih te autobiografsko putovanje u umjetničinu mladost i njezin osobni panteon iz doba kada su dadu i nadrealizam smijenili situacionizam i pop art a poslijeratni elan razbuktao se u masovnim šezdesetosmaškim studentskim pokretima.

19. – 22. 5. 2022. – U sklopu šestog izdanja programa Film XX u suradnji sa Subversive Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu predstavljena je prva dokumentaristica poslijeratne Italije Cecilia Mangini (1927. – 2021.). Prvi put u Hrvatskoj prikazan je izbor njezinih autorskih dokumentaraca i igranih filmova na kojima je surađivala te je u sklopu sveobuhvatne retrospektive prikazano ukupno 13 naslova. Mangini je do same smrti u 93. godini života bila vrlo aktivna a njezin rad i javni angažman ukazuju na važnu kontrakulturnu ulogu koju film zauzima u suvremenoj talijanskoj povijesti. Surađivala je i s brojnim intelektualcima i umjetnicima svoga vremena, uključujući Piera Paola Pasolinija i svojeg supruga Lina Del Fra. Gosti Filma XX bili su Paolo Pisanelli, redatelj i njezin česti suradnik te filmologinja i teoretičarka Dalila Missero, autorica knjige Women, Feminism and Italian Cinema.

24. – 26. 2. 2023. U sklopu sedmog izdanja programa Film XX prikazan je ciklus filmova Barbare Hammer (1939-2019) koji obrađuju lezbijsku ljubav i žensku seksualnost, radikalnu feminističku politiku te marginaliziranu povijest LGBT zajednice. U programu je bilo ukupno 8 eksperimentalnih filmova, esejističkih dokumentaraca i video-radova koji čine nevidljiva tijela i povijesti vidljivima uz gostovanje i predavanje Elena Gorfinkel, filmologinje i profesorice na King’s Collegeu u Londonu, pod naslovom Barbara Hammer: Karnalne povijesti, nježne frikcije. Gorfinkel je inače i autorica manifesta Against Lists te smo se kroz predavanje i niz Q&A sesija osvrnuli i na važnost filmskih lista i potencijalnu radikalizaciju filmskog kanona.