21.HRFF: Nagrada Saharov

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

21.HRFF: Nagrada Saharov

Povodom obilježavanja ovogodišnje dodjele nagrade Saharov za slobodu mišljenja, koju dodjeljuje Europski parlament, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira panel raspravu Slučaj „Žene, život, sloboda” – borba za ljudska prava, usmjerenu na temu stanja poštivanja ljudskih prava te ulozi Europske unije i država članica u njihovoj zaštiti i promociji – s posebnim naglaskom na status i poziciju žena. Nagrada Saharov ove je godine dodijeljena Jini Mahsi Amini i iranskom pokretu „Žene, život, sloboda“. Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta u svom godišnjem izvješću za 2022. apelira na EU i njegove države članice da pojačaju svoje napore diljem svijeta kako bi poduprli demokraciju i ljudska prava te snažno potiče Uniju da zaštita ljudskih prava postane središnji dio svih europskih politika i poveća dosljednost između unutarnjih i vanjskih politika EU-a u tom području.

 

Na panelu sudjeluju:

Afsun Moshiry, iranska producentica i kustosica

Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica

dr.sc. Ajla Čustović, Centar za kulturu dijaloga

dr.sc. Antonija Petričušić, Katedra za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu

Video porukom na uvodu obratit će se zastupnik Tonino Picula.

Prilikom proglašenja lauerata, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola je istaknula: „16. rujna obilježili smo godinu dana od smrti Jine Mahse Amini u Iranu. Europski parlament ponosno podupire hrabre ljude koji se nastavljaju boriti za ravnopravnost, dostojanstvo i slobodu u Iranu. Podupiremo one koje, čak i iz zatvora, ne odustaju od pokreta “Žene, život, sloboda”. Odabirom njih kao laureata Nagrade Saharov za slobodu mišljenja 2023., Parlament podsjeća na njihovu borbu i nastavlja odavati počast svima koji su platili najvišu cijenu za slobodu.“

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja najviše je priznanje Europske unije za rad na području ljudskih prava. Dodjeljuje se pojedincima, skupinama i organizacijama koji su iznimno pridonijeli zaštiti slobode mišljenja. Preko Nagrade Saharov i njezine mreže dobitnika Europska unija podupire laureate ohrabrujući ih i osnažujući u borbi za njihove ciljeve. Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Denis Mukwege i Nadia Murad neki su od dobitnika nagrade koji su kasnije osvojili Nobelovu nagradu za mir.

04 prosinac
Datum: 04.12.2023.
Vrijeme: 10:00 - 12:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5