Raznovrstan program uz Istražitelja, Festival prvih i novi Dokukino Eter

Raznovrstan program uz Istražitelja, Festival prvih i novi Dokukino Eter

Na ovotjednom programu očekuje nas čitav niz filmskih i diskurzivnih događanja, uz kinopremijeru Istražitelja, posebno izdanje Dokukino Etera i gostovanje Festivala prvih.

Krećemo već sutra, u utorak 24. listopada, uz film Viktora Portela o jedinom češkom istražitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, Vladimiru Dzuri, Istražitelj. On nas vodi nas u metaforični ali vrlo realistični obilazak mjesta i svjedoka njegovih istraga. U maniri realističnog kriminalističkog trilera otkrivamo detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca. No trideset godina nakon završetka rata ‘haška pravda’ još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje onima koji su prošli najgore.

Nakon kinopremijere u utorak održat će se razgovor s glavnim protagonistom Vladimirom Dzurom (online) i bivšim britanskim detektivom koji je radio za Haški sud i uhitio Slavka Dokmanovića Kevinom Curtisom (uživo), te Veselinkom Kastratović (uživo) iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Razgovor će moderirati Nikola Puharić. Film je na programu i u subotu 28. (19h) i nedjelju 29. listopada (17h).

U petak 27. i subotu 28. listopada ugostit ćemo dio programa 21. Festival prvih. Petak je rezerviran za performativno predavanje Doplgengera, RE:VIZIJA 4: Jugoslavenski socijalizam i žensko pitanje na filmu. U njemu provode formalnu i diskurzivnu analizu filmskog materijala i jezika, te kreiraju montažne nizove na taj način iščitavajući blokove slika jugoslavenske kinematografije. Performans je zakazan za 19 sati, a već u 20 sati gledamo film Jagode Kaloper Iza ogledala uz panel raspravu o prikazu žena na filmu jučer i danas koja je na programu u 21 sat. Na njoj će sudjelovati filmske kritičarke Dina Pokrajac i Iva Rosandić, beogradski umjetnički duo Doplgenger, multimedijalna umjetnica Nina Kurtela, a moderira filmska kritičarka Ejla Kovačević.

U subotu u 17 sati na programu je poseban program posvećen suvremenim autoricama Kinokluba Zagreb koji su odabrale Petra Belc i Lana Kosovac, (NE)VIDLJIVE ŽENE. Kao cjelina filmovi predstavljaju pokušaj dijaloga, s temeljnim pitanjem na umu: možemo li institucijama prepustiti moć (samo)prepoznavanja i vlastite djelatne snage? Naime – ovisi li uopće ženska vidljivost o njima, ili se radi o prostorima slobode koje (avangardne) stvarateljice zauzimaju samim svojim djelovanjem? Nakon projekcija Lana Kosovac razgovarat će s autoricama.

U ostatku programa donosimo dva dokumentarca o ženama koja su režirala žene.

Prvi nas vodi na parišku umjetničku scenu i prati borbu umjetnice Apolonije Sokol za priznanjem i 13 godina dugi rad Lee Glob na praćenju njezinih uspona i padova. Apolonia, Apolonia na programu je u subotu 28. listopada u 20:30 i nedjelju 29. listopada u 19 sati. Nakon nedjeljne projekcije gledamo i nagrađivani film Sedam zima u Teheranu Steffi Niederzoll, koji prati slučaj jedne studentice arhitekture u Teheranu, Reyhaneh Jabbari, koja biva osuđena na smrt zbog ubojstva u samoobrani u neumoljivom pravosudnom sustavu.