Istražitelj

  • Vyšetřovatel /
  • režija: Viktor Portel /
  • Češka, Hrvatska /
  • 2022. /
  • 73'
jezik: češki, hrvatski, engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Istražitelj

Nakon kinopremijere u utorak 24. listopada održat će se razgovor s glavnim protagonistom Vladimirom Dzurom (online) i bivšim britanskim detektivom koji je radio za Haški sud i uhitio Slavka Dokmanovića Kevinom Curtisom (uživo), te Veselinkom Kastratović (uživo) iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Razgovor će moderirati Nikola Puharić.

Vladimír Dzuro bio je prvi češki istražitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Prikupljao je dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje tadašnjeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni za koje se odgovornim smatrao Arkan. Zajedno s Dzurom krećemo u obilazak mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji i susret s preživjelim svjedocima etnički motiviranih zločina.

U maniri realističnog kriminalističkog trilera otkrivamo detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca. No trideset godina nakon završetka rata ‘haška pravda’ još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje onima koji su prošli najgore. Ako se naše društvo i dalje odbija suočiti s najmračnijom stranom rata, kako da se ljudi koji i danas žive u mjestima zločina okrenu budućnosti i ostvare mirni suživot i suradnju sa svojim susjedima i sugrađanima drugih nacionalnosti?

Film je inspiriran knjigom glavnog protagonista Vladimira Dzura ‘The Investigator – Demons of the Balkan War’ iz 2017. godine. Hrvatski institut za povijest nedavno je objavio hrvatsko izdanje knjige pod naslovom ‘Istražitelj. Demoni balkanskoga rata i svjetska pravda’ (2023.).

Festivali i nagrade:

JIHLAVA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL – svjetska premijera, FIPADOC, ZAGREBDOX – hrvatska premijera, MILLENIUM DOCS AGAINST GRAVITY, UNDERHILLFEST, DOKUFEST, AJB DOC FILM FESTIVAL

Recenzije:

Fascinantno uranjanje u jedan od najkompliciranijih sukoba u europskoj povijesti.

– Videolibrarian.com

Film možda obrađuje temu iz prošlosti i okolnosti koje je okružuju u sadašnjosti ali ovo je zapravo film o budućnosti.
– Modern Times

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
24 listopad
Datum: 24.10.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:00
Repriza:

28. listopada 2023. u 19:00

29. listopada 2023. u 17:00

3. studenoga 2023. u 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5