21. Festival prvih: (NE)VIDLJIVE ŽENE

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

21. Festival prvih: (NE)VIDLJIVE ŽENE

Krajem 1960-ih godina u Kinoklub Zagreb učlanila se Tatjana Ivančić, i u nešto manje od naredna dva desetljeća pod klupskim je logotipom napravila preko 70 filmova. Ivančić je u to vrijeme bila jedna od rijetkih žena koje su radile u mediju eksperimentalnog filma u Hrvatskoj. Pola stoljeća kasnije, u Kinoklubu Zagreb postoji niz autorica koje se aktivno, inteligentno i promišljeno bave istraživanjem filmske slike. Ivana Ognjanovac, Barbara Radelja, Nina Matusina, Nela Gluhak, Jasna Safić, Marija Lučić, Marija Georgiev, Višnja Pentić, Nikolina Pavleković… samo su neke od njih.

Ova mala filmska selekcija zamišljena je kao početak pregleda suvremenog (ženskog) eksperimentalnog stvaralaštva KKZ-a, a u svjetlu aktualne morfologije domaćih vizualnih umjetnosti, namjera mu je ponovno postaviti pitanja koja u povijesti hrvatskog eksperimentalnog filma već desetljećima ostaju neodgovorena. Spada li film u vizualne umjetnosti, i postoji li još uvijek crta razdvajanja filma kao umjetnosti od filma kao filma? Je li amaterski film također film? Čemu nas uči povijest domaćeg eksperimentalnog filma, i zašto su u njemu žene eksperimentatorice ustrajno marginalizirane? Mogu li tu žensku nevidljivost zaista riješiti instance koje su za nju zaslužne, ili su upravo te instance – koje se postuliraju kao metodološka paradigma za proučavanje i korigiranje ženske nevidljivosti – inherentno selektivne i diskriminatorne?

Nevidljive su uvod u pregled filmova suvremenih ženskih autorica Kinokluba Zagreb, i kao cjelina predstavljaju pokušaj dijaloga, s temeljnim pitanjem na umu: možemo li institucijama prepustiti moć (samo)prepoznavanja i vlastite djelatne snage? Naime – ovisi li uopće ženska vidljivost o njima, ili se radi o prostorima slobode koje (avangardne) stvarateljice zauzimaju samim svojim djelovanjem?

 

Filmove za projekciju odabrale su Petra Belc i Lana Kosovac.

 

Program filmova (77’25’’)

Dalija Dozet, Kako razgovarati s mamom, 11’11’’ (2018.)

Mateja Zidarić, Plejade, 12’ (2021.)

Anita Čeko, Žene na rubu, 0’40’’ (2022)

Valentina Lončarić, Grad u koji moram putovati, 9’30 (2019.)

Martina Lončar, Sve u životu došlo mi je kasno, 8’ (2021.)

Sunčica Ana Veldić, The Surgeon, 1’32’’ (2020.)

Iva Gavrilović, Punctum, 7’40’’ (2022.)

Mare Šuljak, Evanescence, 3’32’’ (2023.)

Mia Martinović, Sakupljači, 10’ (2022.)

Josipa Henizelman, Mjesta koja ne postoje, 8’ (2022.)

Daria Blažević, Kartograf, 6’ (2017.)

 

Ovaj filmski program održavamo u suradnji s Kino klubom Zagreb. Nakon projekcija održat će se razgovor s autoricama koji će moderirati Lana Kosovac.

28 listopad
Datum: 28.10.2023.
Vrijeme: 17:00 - 19:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5