Kraj godine uz bogat program priznatih ostvarenja i masterclass

Kraj godine uz bogat program priznatih ostvarenja i masterclass

Osim najavljenog masterclassa nagrađivanog japanskog redatelja Kazuhira Sode, u srijedu 14. prosinca u 20 sati, i popratne selekcije njegovih opservacijskih dokumentaraca, u drugom dijelu tjedna donosimo novo izdanje Hall of Famea uz film o neočekivanom filmskom blagu iz središta zlatne groznice, izbor dokumentaraca na kojima je radila Marte Vold, norveška snimateljica koja će nam i doći održati masterclass početkom sljedećeg tjedna, a u nedjelju nas očekuju i Domaći dokumaratonci, izbor kratkih dokumentarno-eksperimentalnih filmova u okviru 10. Maratona kratkometražnog filma.

U petak 16. prosinca u 20 sati prikazujemo Dawson City – Zamrznuto vrijeme kojim redatelj Bill Morrison rekonstruira povijest gradića Dawsona, središta američke zlatne groznice krajem 19. stoljeća, na temelju vrijednih pronađenih fotografsko-filmskih materijala, među kojima su i arhivske snimke iz studija Thomasa Edisona, te kultne fotografije Erica Hegga, koji su zahvaljujući nekonvencionalnom skladištenju sačuvani od gotovo sigurnog uništenja.

U subotu i nedjelju gledamo program posvećen norveškoj snimateljici Marte Vold čiji je masterclass najavljen za ponedjeljak 19. prosinca, koji uključuje intrigantni film o srazu Svjetske banke sjemena na Svalbardu i poharanih usjeva sirijskog Alepa u priči o sjemenju koje “bježi” na daleki sjever, Divlji srodnici Jumane Manne (subota 17. prosinca, 20:30) te izvanredni dokumentarac s egzistencijalnim uplivima o Norvežaninu koji od krize srednjih godina bježi tako da odlazi u prirodu i potpuno gol trči, Van sebe (nedjelja 18. prosinca, 19). Na Divljim srodnicima Marte Vold radila je kao direktorica fotografije, a za Van sebe se zatekla i u redateljskom stolcu, uz Olea Giævera.

U masterclassu koji je naslovljen Profesija: Snimateljica Vold će progovoriti o snimateljskom radu i upotrebi kamere u dokumentarnom filmu, ali i podzastupljenosti žena u snimateljskom poslu. Masterclass donosimo u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u RH a moderira ga redatelj Igor Bezinović.

Na programu u subotu također je i novi bolno satirični film Avija Mograbija o izraelsko-palestinskom sukobu, Prve 54 godine – Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju. On na podosta drugačiji način pristupa problematici Bliskog istoka i kontekstualizira položaj (sirijskih) izbjeglica. Dokumentarac je prikazan diljem svijeta i osvojio je niz priznanja, među kojima je i posebno priznanje na Berlinale Forumu 2021. godine.

U nedjelju ćemo obilježiti Maraton kratkometražnog filma uz Domaće dokumaratonce, poseban blok nagrađivanih  dokumentarno-eksperimentalnih naslova, među kojima su filmovi Nikoline Bogdanović, Mate Ugrina, Dane Komljena i Jamesa Lattimera, Sunčice Ane Veldić i Dalibora Barića. Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Kino mrežom, uz podršku domaćih autorica i autora.