Masterclass: Marte Vold

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Masterclass: Marte Vold

U suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u RH predstavljamo norvešku snimateljicu Marte Vold koja se istaknula svojim radom na nizu zapaženih dokumentarnih i igranih naslova. U masterclassu koji je naslovljen Profesija: Snimateljica Vold će govoriti o snimateljskom radu i upotrebi kamere u dokumentarnom filmu, ali i podzastupljenosti žena u snimateljskom poslu.

S razvojem tehnologije i sveprisutnosti malih, pokretnih digitalnih kamera postaje sve lakše snimiti dokumentarni film ali i sve važnije kako on „izgleda.“ Uloga je snimatelja da u dogovoru s redateljem uspostavi vizualni jezik filma, definira atmosferu i ugođaj koji najbolje podupire priču koju želi prenijeti. Kadriranje, osvjetljenje i pokret temelji su snimateljskog posla, no u dokumentarnom filmu najviše su podložni neplaniranim promjenama, gubitku kontrole i potrebnoj adaptaciji. Vold će se dotaknuti i teme podzastupljenosti žena u filmskoj industriji koja je posebno naglašena u profesiji snimateljica, pa tako i u Hrvatskoj (niti 3%) gdje snimateljice iznimno rijetko dobivaju priliku snimati dugometražni igrani film. Od 1990. do danas samo je pet snimateljica snimilo domaći film, od kojih su čak tri nagrađene (prema podacima iz 2019.). No, ohrabruje podatak da posljednjih godina najveći interes novih generacija za odsjek snimanja na Akademiji pokazuju upravo mlade žene.

Ulaz je slobodan, a masterclass moderira redatelj Igor Bezinović.

Uoči masterclassa zagrebačka publika imat će priliku u Dokukinu KIC vidjeti dva filma na kojima je Marte Vold radila kao koredateljica i direktorica fotografije: Divlji srodnici (2017.) i Van sebe (2014.).

 

 

19 prosinac
Datum: 19.12.2022.
Vrijeme: 19:00 - 20:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5