Promocija knjige Kratki utorak 2013. – 2022. i tribina o kratkom filmu

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Promocija knjige Kratki utorak 2013. – 2022. i tribina o kratkom filmu

Međunarodni dan kratkog filma održava se od 2011. u najkraćem danu u godini. Udruga Siva zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule i KIC – Kulturno informativni centar iz Zagreba obilježavaju ga promocijom knjige Ivana Ramljaka Kratki utorak 2013. – 2022., tribinom o kratkom filmu i prikazivanjem filma La Jetée Chrisa Markera (Francuska, 1962., 28 min, HD).

U 100 programa „Kratkog utorka“ održanih u kinu Tuškanac tijekom 9 godina prikazana su 663 kratkometražna filma, uz sudjelovanje 103 gosta. Siva zona objavila je knjigu u uredništvu Ivana Ramljaka u kojoj je navedeno i ilustrirano svih 100 programa, čime se zaokružuje program „Kratkog utorka“ – u obliku kakvog smo poznavali, obzirom da je Ramljakovo vodstvo prestalo prije koji dan. Autori popratnih tekstova su Petra Belc Krnjaić, Damir Radić, Stipe Radić, Ivan Ramljak i Federico Rossin, a dizajner Tomislav Vranić.

Koja je budućnost kratkog filma u našoj sredini?
Kakva mu je današnjica?
Koliko se promijenila njegova  prošlost, zahvaljujući našem novom gledanju?
Može li kratki film lakše opstati – zbog svog manjeg formata – ili će kao ranjiviji, ranije stradati u postojećoj krizi recepcije neovisnih djela?

Uz uvodnu riječ Hrvoja Hribara, ravnatelja KIC-a, na tribini sudjeluju Ivan Ramljak, urednik knjige, filmski programer, redatelj, izbornik komisije za kratke filmove za Roterdamski filmski festival i član udruge Siva zona, Petra Belc Krnjaić, autorica teksta u knjizi, filmska teoretičarka, Inja Korać, selektorica glavnog programa i kratkih filmova Motovun Film Festivala i Vedran Šuvar, filmski producent i redatelj te bivši predsjednik Kino Kluba Zagreb. Moderator je Darko Fritz, predsjednik udruge Siva zona, umjetnik i kustos.

Jedan od ključnih Markerovih filmova La Jetée utjecao je na kultne znanstveno-fantastične filmove poput Istrebljivača (Ridley Scott, 1982) i 12 majmuna (T. Gilliam, 1996). Nakon nuklearnog rata preživjeli znanstvenici traže način da pošalju nekoga u prošlost po hranu i opremu. Otkrivaju da sjećanje može biti sredstvo putovanja pa izbor pada na Čovjeka zbog izuzetno živa dječačkog sjećanja na ubojstvo u pariškoj zračnoj luci Orly. Čovjek odlazi u prošlost, hoda predratnim Parizom, sreće ženu u koju se zaljubi i kojoj se želi vratiti.

21 prosinac
Datum: 21.12.2022.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5