Nagrađivani japanski dokumentarist Kazuhiro Soda u posjetu

Nagrađivani japanski dokumentarist Kazuhiro Soda u posjetu

Sljedeći tjedan posvetili smo filmovima jednog od najvažnijih suvremenih japanskih dokumentarista, mačkoljupcu Kazuhirou Sodi koji nam dolazi u posjet održati masterclass-predavanje.

Vodeći se vlastitim filmskim zapovijedima po uzoru na pokret Dogme 95 ( „Nemoj provoditi istraživanje prije snimanja.“, „Filmska ekipa mora imati najmanji mogući broj članova.“, „Koristi duge namjesto kratkih kadrova i što ih manje reži.“ te „Sam pokrij troškove produkcije.“), Soda snima opservacijske dokumentarce koje karakterizira znatiželjan, smiren i suptilan pristup.

Njegovi dokumentarci imaju mnoge dodirne točke s njegovim uzorom Frederickom Wisemanom no za razliku od Wisemana puno se više bavi pojedincima. Obojica gaje nezasitnu znatiželju naspram načina na koji funkcioniraju institucije, istražuju zakutke i rubove prostora koje snimaju te ih zanimaju edukatori, socijalni radnici, administratori, zanatlije i umjetnici. No, Soda na svoje protagoniste djeluje gotovo terapeutski i postiže da se otvore prema kameri na katarzičan način.

Prije predavanja gledamo četiri filma koji prikazuju koji prikazuju ista mjesta i protagoniste u različitim periodima i iz različitih očišta te će stoga biti prikazani u parovima. Psiha (2008) i 0 (2020) vode nas kroz svijet u dispanderskoj mentalnoj klinici Chorale Okayama u Japanu, isprepleten između pacijenata, doktora, volontera i društva, a na programu su u ponedjeljak 12. prosinca. U utorak 13. prosinca prikazujemo filmove Tvornica kamenica (2015) i Unutarnje more (2018) koji prikazuju sve kompleksniji život u ruralnom gradiću Ushimadi, bogatom kulturom i povijesti. Sve projekcije su besplatne.

U srijedu 14.12. u 20 sati u organizaciji Multimedijalnog instituta/MaMa i Restarta održat će se masterclass naslovljen Film promatranja u kojem će Soda predstaviti svoje nagrađivane opservacijske dokumentarce koje karakterizira znatiželjan, smiren i suptilni pristup. Tijekom posljednjih petnaestak godina Soda sa svojom partnericom i producenticom Kiyoko Kashiwagi koja će nam se također pridružiti u Zagrebu, samostalno producira, snima, montira i distribuira svoje filmove o autsajderima koji često uključuju materijale iz njegovih političkih reportaža: napete odnose između starosjedioca i migranata, neugodne izborne kampanje, loš tretman bolesnih i ranjivih.

Ulaz na masterclass je besplatan, a razgovor sa Sodom moderirat će Ivan Ramljak i Ivor Glavaš.

Također, u sklopu retrospektive Multimedijalni institut objavljuje Sodine opširnije metodološke bilješke, prvi put prevedene na neki drugi jezik. Sodino gostovanje je i svojevrstan hommage prerano preminulom dragom prijatelju i kolegi Draganu Rubeši, velikom poznavatelju i poštovatelju Sodina opusa.