Raznovrstan program suradnji & novo izdanje Hall of Fame

Raznovrstan program suradnji & novo izdanje Hall of Fame

Novi tjedan u svibnju donosi pregršt raznovrsnih projekcija i diskurzivnih programa za sve ukuse i dobne skupine, od predstavljanja MA studija dokumentarne režije i predstavljanja sabranih djela velikog Vlade Petrića, preko završnice Škole dokumentarnog filma, sve do novog Hall of Famea uz nezaboravni slovenski film Houston, imamo problem! i novog filma iz KineDokovog kataloga, Pongov poziv.

Program otvaramo već u utorak 9. svibnja uz predstavljanje diplomskog studija dokumentarne režije na Akademiji dramske umjetnosti. Prikazat ćemo šest kratkih filmova nastalih u rasponu od deset godina i ugostiti zapažena imena koja su za njih zaslužna, a koji nam dolaze iz ADU-ovih redova: Tonći Gaćina, Đuro Gavran, Sunčica Ana Veldić, Ljubica Kotromanović, Jasmina Beširević i Dora Slakoper. Njima će se pridružiti i sadašnji studenti i nastavnici i razgovarati o mogućnostima studija.

U četvrtak 11. svibnja zato pozornost skrećemo na plodove drugog obrazovnog programa, filmove s Restartove 12. Škole dokumentarnog filma. Kao završnicu intenzivnog programa koji se uz izvrsne mentore protegnuo od listopada 2022. do travnja 2023. gledamo nove filmove polaznika, nakon čega nas čeka i razgovor s njima. Ulaz je slobodan.

U petak 12. svibnja smo termin sačuvali za novo izdanje programa Hall of Fame uz iznimno duhovit pseudodokumentarac Žige Virca Houston, imamo problem! o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 1960-ih u kojem ulogu naratora preuzima svima poznati i duhoviti slovenski filozof Slavoj Žižek. Redatelj meandrira kroz obilje arhivskih materijala te na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje pozivajući pritom gledatelje da sami odluče što je stvarnost, a što fikcija. Uvodnu riječ u film dat će filmski kritičar i politolog Boško Picula.

Subotnje popodne rezervirano je za predstavljanje triju knjiga istaknutog teoretičara, povjesničara i estetičara filma Vlade PetrićaUvođenje u film, Razvoj filmskih vrsta Uspomene filmskog monaha. Na promociji će sudjelovati  dr. Greg de Cuir Jr, prof. dr. Nikica Gilić, prof. dr. Tena Perišin, prof. dr. Ana Grgić (urednica), Miroljub Stojanović, dr. Petra Belc i dr. Tomislav Šakić, a moderator će biti Silvestar Mileta.

Nakon predstavljanja, koje je u 17 sati, čeka nas gostovanje KineDokovog filma u 19 sati, Pongov poziv. Riječ je o filmu češkog redatelja Tomáša Kratochvíla o kamiondžiji, ocu, suprugu, Romu i internetskoj zvijezdi Štefanu Pongo kojem je pošlo za rukom upregnuti moć društvenih mreža i stvorio pokret podrške Romima diljem Europe. Ovom se projekcijom otvara nova sezona KineDokovih naslova.

Na ovotjednom repertoaru je i kinotečni naslov Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma, dokumentarac Basilea Carréa-Agostinija o paru sociologa koji mirovinu odlučuju provesti aktivno i onako kako su proveli radne vijekove – boreći se za pravdu i za jedan bolji svijet. Film možete uhvatiti od petka do nedjelje.