Promocija sabranih djela Vlade Petrića

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Promocija sabranih djela Vlade Petrića

S radošću Vas pozivamo na predstavljanje knjiga Vlade Petrića Uvođenje u film, Razvoj filmskih vrsta i Uspomene filmskog monaha.

Na promociji će sudjelovati: dr. Greg de Cuir Jr, prof. dr. Nikica Gilić, prof. dr. Tena Perišin, prof. dr. Ana Grgić (urednica), Miroljub Stojanović, dr. Petra Belc i dr. Tomislav Šakić, a moderator će biti Silvestar Mileta.

Vladimir Vlada Petrić (1928. – 2019.) bio je istaknuti teoretičar, povjesničar i estetičar filma, profesor na Sveučilištu Harvard i suosnivač Harvardskog filmskog arhiva. Profesor Petrić je prvi znanstvenik koji je stekao zvanje doktora filmologije u Sjedinjenim Američkim Državama, na Sveučilištu New York, 1973. godine. Na početku svoje stvaralačke karijere bavio se filmskom, televizijskom i kazališnom režijom, da bi se kasnije usredotočio na eksperimentalni film u raznim formama. Dobitnik je niza nagrada u zemlji i inozemstvu, među kojima i prestižnu nagradu njujorškog Antologijskog filmskog arhiva (2011.), kao i Sretenjski orden (2019.), odlikovanje Republike Srbije iz oblasti kulturnih, prosvjetnih i humanitarnih djelatnosti. Znanstvena istraživanja koja je na polju američke i sovjetske kinematografije vršio g. Petrić predstavljaju vrhunska dostignuća u sferi filmskih znanosti (filmologije).

13 svibanj
Datum: 13.5.2023.
Vrijeme: 17:00 - 19:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5