Pretpremijera ovogodišnjeg kandidata za Oscara te ciklus posvećen filmskim korespondencijama

Pretpremijera ovogodišnjeg kandidata za Oscara te ciklus posvećen filmskim korespondencijama

Srijeda 31. siječnja rezervirana je za posebnu projekciju filma koji se natječe za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji dokumentarnog filma, Beskrajno sjećanje Maite Alberdi. Riječ je o “jednoj od najnesebičnijih i najstrpljivijih ljubavi koje smo vidjeli”, kako dočarava Tomris Laffly za Harper’s Bazaar.

Slavni novinar i pisac Augusto Góngora, perjanica čileanskog novinarstva u vrijeme pada Salvadora Allendea, 2014. godine obolio je od Alzheimerove bolesti. Njegova partnerica, glumica i bivša ministrica kulture Paulina Urrutia, revno je dokumentirala njihov odnos sljedećih 10 godina. Izrazito emotivan film, zaokružuje nježnu sliku dugotrajnog i čvrstog ljubavnog odnosa kojeg otkrivaju sitne geste i pogledi, ali i strahovi i otuđenje kao neminovna posljedica nezaustavljive bolesti. Pretpremijera filma očekuje nas u srijedu u 19 sati, a od 15. veljače kreće u redovnu distribuciju.

Početkom veljače otvaramo novi dokumentarni ciklus posvećen filmskim korespondencijama, epistolarnim poveznicama između pojedinaca, onih stvarnih i onih imaginarnih. Tako ćemo u subotu 3. veljače u 20.30 otvoriti ciklus projekcijom poetičnim dokumentarcem austrijske redateljice Ruth Beckermann, Odsanjani. U njemu pratimo (ne)ostvareni odnos između poznatih pjesnika poslijeratne Europe, Paula Celana čiji su roditelji poginuli u nacističkom konc-logoru i Ingeborg Bachmann čiji je otac bio član Nacističke stranke, kroz pisma koja su cijeli život razmijenjivali. Izvode ga dvoje mladih glumaca u studiju za snimanje na koje se burne emocije čežnje i predbacivanja književnih persona također počinju prenositi.

U nedjelju 4. veljače u 20.30 nastavljamo ciklus uz jedinstvenu Marguerite Duras uz diptih o izmještanju, traumi i žalovanju personificiranima u Auréliji Steiner, liku koji izmiče svim kategorizacijama. U jednom se djevojka prisjeća potrage za sjedinjenjem s osobom koja ostaje neimenovana, nepoznata, strana, a u drugom se prisjeća roditelja koji su živote izgubili u deportaciji. Vizualno i tekstualno se stapaju, slike se sukobljavaju i slažu, od gledatelja tražeći snažnu viziju.

U subotu i nedjelju u 19 sati gledamo nagrađivani moćni hibrid Vlada Petrija prikazan na festivalima diljem svijeta, Između revolucija. O njemu kritičar Damir Radić za Portal Novosti piše: “Petri je vrlo kompetentno i svježe, na tragu velikana Judea i Loznice, sklopio dojmljivu cjelinu”. Priča o dvije revolucije ispričana kroz još jedan (ne)ostvareni odnos Rumunjke i Iranke koje su strastveno razmjenjivale pisma tijekom dugih godina razdvojenosti.

Ostatak tjedna provest ćemo uz film za koji nisu potrebne nikakve uvodne riječi, popularnu Snajku: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi (petak 2. veljače u 19 sati), legendarnog Krešu redateljskog dvojca Marine Musulin i Zorana Kreme o priči s riječke alternativne scene, legendi Kreši Kovačičeku (petak u 20.30).