Odsanjani

  • Die Geträumten /
  • režija: Ruth Beckermann /
  • Austrija /
  • 2016. /
  • 89'
jezik: njemački, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Odsanjani

Dramatična epistolarna razmjena između najvećih pjesnika poslijeratne Europe čini okosnicu ovog meandrirajućeg filma koji je teško žanrovski odrediti – je li u pitanju filmska poema, nacrt za radijsku dramu ili psihološki ljubavni eksperiment? Film je baziran na ljubavnoj korespondenciji između pjesnika Paula Celana, čiji su roditelji poginuli u nacističkom koncentracijskom logoru i književnice Ingeborg Bachmann, čiji je otac bio član Nacističke stranke. Upoznali su se 1948. godine u Beču. Ona je imala 22, a on 27 godina. Nakon kratke romanse putevi im se razilaze, no ostaju neraskidivo povezani cijeli život razmjenjujući više od 200 pisama. On je njoj pisao da nije pri sebi, već u književnosti. Ona ga je molila da zajedno pronađu riječi. Dvoje mladih glumaca (Laurence Rupp i Anja Plaschg, poznata i po svojem muzičkom alteregu Soap&Skin) nalaze se u studiju za snimanje (u raskošnom art deco interijeru bečkog Funkhausa) kako bi interpretirali pisma. Burni emotivni doživljaji  prisnosti i razdvojenosti, čežnje i predbacivanja, oduševljenja i sumnje koji izviru iz pisma poslijeratnog pjesničkog para obuzimaju i njihove izvođače. Laurence i Anja između čitanja nemušto čavrljaju, svađaju se, puše, raspravljaju o svojim tetovažama i omiljenim bendovima. Možda utvare Celana i Bachmann utječu na njihov vlastiti odnos? Njihova intrigantna razmjena postaje kontrolirani ali odsanjani nesretni dijalog koji pokušava dočarati dužinu i ritam tišina koje su postojale između svakog pisma. Tišine koje su presudile ovoj neobičnoj romansi u kojoj je povijest na kraju ipak bila snažnija od ljubavi.

Festivali i nagrade:

BERLINALE 2016 / CINÉMA DU RÉEL 2016 – nagrada SCAM, posebno priznanje žirija / DIAGONALE 2016 – Grand Prix za najbolji film / PORTLAND IFF 2017 – nagrada publike / ARTERIA 2018

Recenzije:

„Poetična poslijeratna ljubavna priča u novom ruhu“ Peter Bradshaw, The Guardian

„Literaran film koji izmiče svim kategorijama“ Bénédicte Prot, Cineuropa

 

Film prikazujemo u sklopu ciklusa epistolarnih dokumentaraca Filmske korespondencije koji će trajati od 3. do 11. veljače. On nam donosi filmove nagrađenih i zapaženih autora koji su u filmsku formu materijalizirali ljubav prema dopisivanju i pronalaženju pravih riječi u pismu.

Ulaznice

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Ulaznice are no longer available
03 veljača
Datum: 03.2.2024.
Vrijeme: 20:30 - 22:00
Website: Visit Event Website

Dokukino KIC

Preradovićeva 5