One Take Film Festival u gostima!

One Take Film Festival u gostima!

Vikend pred nama rezerviran je za 13. izdanje međunarodnog festivala filmova snimljenih u “jednom dahu”, One Take Film Festival. U subotu 14. listopada i nedjelju 15. listopada bit će prikazano 5 programa konkurencije uz 26 filmova iz 19 zemalja, od Španjolske, Francuske, Grčke, preko Australije i SAD-a do Nepala i Indonezije.

Filmovi se ove godine ponajviše bave nestalnim ljudskim prirodama, motivima otuđenosti, egoizma te složenih intimnih svjetova na ovaj ili onaj način nezadovoljnih, razočaranih i frustriranih osoba. Osim natjecateljskog programa na programu u subotu u 18 je i Black-and-White Take, u kojem nas crno-bijeli filmovi vraćaju na filmske početke kada je jedan kadar bio jedini način filmskog izričaja, One View, One Take, nedjelja u 18 sati, u kojem je fokus na statičnim kadrovima, kao i zatvaranje festivala u nedjelju u 20 sati. Više o programu nalazi se na festivalskim stranicama.

Kinotečni program očekuje nas u petak 13. listopada uz posebne projekcije dokumentaraca koji ulaze u važne sfere naše zaboravljene prošlosti. Gledamo popularni dokumentarac Mile Turajlić, Dosje Labudović: Nesvrstani (19 sati) koji nam donosi priču o Pokretu nesvrstanih iz ruku/kamere Titovog osobnog snimatelja Stevana Labudovića, te novi film Ivana Ramljaka koji nas vodi u improvizirano naselje izbjeglica iz Dalmacije u sinajskoj pustinji u Egiptu, El Shatt – Nacrt za utopiju (21 sat).

Do kraja ovog tjedna, do nedjelje 15. listopada, stignete pogledati izložbu Arhivski život nesvrstanih koja uključuje fotografije i dnevničke zapise iz privatnog arhiva obitelji Labudović te video-radove bazirane na jugoslavenskim informativnim filmovima i žurnalima Filmske novosti. Na njoj su objedinjeni materijali proizašli iz dugogodišnjeg umjetničkog istraživanja Non-Aligned Newsreels koje je Mila Turajlić pokrenula 2015. godine.

 

Fotografija preuzeta iz filma Birthday / Rođendan (r. Ali Şenses, Turska, 2020., 5′).