Novo izdanje Hall of Famea uz završetak čileanskog ciklusa

Novo izdanje Hall of Famea uz završetak čileanskog ciklusa

Na posljednji dan veljače u 19 sati nas očekuje novo izdanje Hall of Famea uz vrlo upečatljive domaće lažne dokumentarce. Tu su priče o izmišljenim pjesnicima, problematičnim dječacima, nuklearnim katastrofama i pandemijama u kojima se (doslovno) umire od smijeha. Prikazujemo filmove Jasne Zastavniković, Višnje Pentić, Sunčice Ane Veldić te Marina Mandira. Nakon projekcija s redateljicama i redateljem razgovara filmski kritičar Silvestar Mileta.

Krajem tjedna završava i čileanski ciklus Čile – Filmom protiv zaborava koji smo odabrali povodom distribucije novog filma Maite Alberdi koji se natječe za nagradu Oscar, kritički miljenik Beskrajno sjećanje. Izvrsni i nježni dokumentarac o snazi ljubavi pred užasom neumitnog zaborava na programu je u subotu 2. i nedjelju 3. ožujka.

Na programu su također film nagrađivanog čileanskog redatelja Patricija Guzmána, Salvador Allende, o negdašnjem predsjedniku Čilea koji se posvetio socijalističkoj preobrazbi svoje zemlje mimo prljave politike koja ga je naposljetku koštala života. Svrgnut je s vlasti, u čemu je bila upletena i američka CIA, a na njegovo mjesto došao je diktator Pinochet. Nakon filma razgovarat ćemo s hispanisticom i kulturnom antropologinjom Sonjom Leboš i posvjesničarem Tvrtkom Jakovinom. Film gledamo u petak 1. ožujka u 19 sati, a sljedeći dan, u subotu u 19 sati, prilika je da uhvatite Čileansku zgradu, intimni film Macarene Aguiló i Susane Foxley u kojem rekonstruiraju važno razdoblje krajem 1970-ih kada su se mnogi Čileanci borili protiv Pinochetove diktature, uz sve uspone i padove, žrtve i pobjede.