Nova izdanja Dokukino Etera i Hall of Famea i vikend uz norveški film o svakodnevici djeteta

Nova izdanja Dokukino Etera i Hall of Famea i vikend uz norveški film o svakodnevici djeteta

Deveto izdanje Dokukino Etera, produkta suradnje sa Radio Studentom i Klubom studenata FPZG, očekuje nas u utorak 7. svibnja u 18 sati uz projekciju nagrađivanog dokumentarnog filma Tvornice radnicima te razgovor s redateljem Srđanom Kovačevićem i direktorom ITAS-a Dragutinom Vargom, koji moderiraju Sara Panjkota i Erika Franz.

Film prati sudbinu tvornice ITAS u Ivancu koju su 2005. okupirali radnici i preuzeli njezino upravljanje, te time postali jedini uspješni primjer radničkog samoupravljanja u post-socijalističkoj Europi. No, deset godina kasnije, opstanak je težak pod pritiscima globalnog tržišta. Uz sve manje plaće i sve većim nezadovoljstvom, može li tvornica u rukama radnika preživjeti na marginama kapitalizma ili je veći san potreban? Film donosimo u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom u sklopu manifestacije Mjesec našeg filma – 70 godina filmskih festivala.

Petak 10. svibnja rezerviran je za projekciju manifestnog ostvarenja cinéma véritéa iz 1961., francuska Kronika jednog ljeta, čiju režiju potpisuju čuveni etnografski dokumentarist Jean Rouch i renomirani antroposociolog Edgar Morin. Ova kolektivna psihodrama prati mlade Parižane u njihovom privatnom i profesionalnom životu, sagledava društvene odnose te probleme kao što su otuđenje na poslu, osamljenost i potraga za vjerom.

Film je osvojio nagradu međunarodnih kritičara na filmskom festivalu u Cannesu 1961., a u anketi časopisa Sight and Sound 2014. proglašen je 6. najboljim dokumentarnim filmom svih vremena. Njegova specifičnost leži u naglašenoj participativnosti, čime redateljski dvojac izvodi san o cinema de fraternite, o filmu kao sredstvu približavanja drugima. Uvodnu riječ održat će filmski kritičar Tomislav Šakić.

Za vikend će se održati posebna projekcija osjećajnog ostvarenja Tijelo u društvu redateljice Petre Seliškar i protagonistice Urške Ristić. Kako za Cineuropa piše Marko Stojiljković, riječ je o “vizualno zapanjujućoj i emocionalno zadivljujućoj priči o ženi i njezinoj borbi protiv autoimunih bolesti”. Film je na programu u subotu 11. svibnja u 19 sati.

Repertoar donosi još dva naslova: uz uzbudljivi dokumentarac Jialing Zhang o opasnostima tehnologije u državi nadzora Potpuno povjerenje (nedjelja 12. svibnja, 19 sati) gledamo i norveški dokumentarac o svakodnevici mališana u vrtiću, Propupali ljudi Gunhild Westhagen Magnor. Ljepota i specifičnost dječje komunikacije i šire interakcije sa svijetom na programu je u subotu 11. i nedjelju 12. svibnja u 17 sati.