Dokukino Eter: Tvornice radnicima

  • režija: Srđan Kovačević /
  • Hrvatska /
  • 2021. /
  • 105'
jezik: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Dokukino Eter: Tvornice radnicima

U utorak, 7. svibnja u 18 sati održat će se deveto izdanje filmsko-diskurzivnog programa Dokukino Eter, koji su zajednički pokrenuli Dokukino KIC, Radio Student i Klub studenata FPZG. U sklopu programa prikazat će se dokumentarni film Tvornice radnicima a nakon projekcije slijedi razgovor s redateljem Srđanom Kovačevićem i direktorom ITAS-a Dragutinom Vargom koji će moderirati Sara Panjkota i Erika Franz.

Tvornice radnicima prati sudbinu tvornice ITAS u Ivancu koju su 2005. okupirali radnici i preuzeli njeno upravljanje. Postali su tako jedini uspješan primjer radničkog samoupravljanja u post-socijalističkoj Europi. Deset godina kasnije, njezini se zaposlenici bore za opstanak u svijetu gdje snažne sile globalnog tržišta imaju sve razorniji utjecaj na poslovanje poduzeća – plaće se drastično smanjuju i radnici su sve nezadovoljniji organizacijom poslovanja. Film donosi portret zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad, ali i žrtvi koju je prisiljena podnijeti na putu prema cilju. Ostaje pitanje: može li tvornica u rukama radnika preživjeti na marginama kapitalizma ili nam je potreban veći san?

Autorica vizuala je Tereza Kelam, a pri dizajnu su korišteni elementi rada Alfreda Pala koji je 1960. godine dizajnirao plakat “Tvornice radnicima”. Original je dostupan ovdje.

Film Tvornice radnicima donosimo u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom u sklopu manifestacije Mjesec našeg filma – 70 godina filmskih festivala.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
07 svibanj
Datum: 07.5.2024.
Vrijeme: 18:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5

+ Google Map

  • Scenarij: Srđan Kovačević
  • Produkcija: Sabina Krešić, Luka Venturin (Fade In)