Hall of Fame: Kronika jednog ljeta

  • Chronique d'un été /
  • režija: Jean Rouch & Edgar Morin /
  • Francuska /
  • 1961. /
  • 90'
jezik: francuski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Kronika jednog ljeta

Kronika jednog ljeta prati mlade Parižane Marilou, Marceline, Angela i Jean-Pierrea te istražuje njihov privatni život, rad i društveni odnosi, te suvremenu povijest kojom u tom trenutku dominira Alžirski rat ali i probleme kao što su otuđenje na poslu, osamljenost, potraga za vjerom i nošenje sa životnim nedaćama. Ova kolektivna psihodrama drži se jednim od ponajboljih ostvarenja čuvenog etnografskog dokumentarista Jeana Roucha te manifestnim ostvarenjem filma istine (franc. cinéma-vérité), struje u (francuskom) dokumentarnom filmu koja je kombinirala pristup zatečenim prizorima s metafilmskim elementima te autorskom intervencijom u sam materijal.

Film je realiziran u tri faze: u uvodnoj, prvoj fazi, nakon što autori intervjuiraju jednu djevojku, ona nasumce izabranim polaznicima postavlja pitanje „Jeste li sretni?“. U drugoj, središnjoj fazi, izabrana skupina ljudi sudjeluje u slobodnom dijalogu u kojem se postupno počinju otkrivati njihovi karakteri, obzirom da je sama kamera subjekt filma, pa postaje razvidno u kojoj su mjeri pojedini sudionici iskreni, a kada i koliko „glume“ za kameru. Konačno, u trećoj fazi, sami anketirani sudionici s autorima gledaju i komentiraju materijale snimljene za prvu i drugu fazu.

Film je osvojio nagradu međunarodnih kritičara na filmskom festivalu u Cannesu 1961., a u anketi časopisa Sight and Sound 2014. proglašen je 6. najboljim dokumentarnim filmom svih vremena. Kronika jednog ljeta ujedno je jedinstveni izlet renomiranog antroposociologa Edgara Morina (ujedno i autora kultnih knjiga Film ili imaginarni čovjek i The Stars) u režijske vode. Tandem Morin i Rouch unosi participativnost u dokumentarnu formu, posljedično stvarajući autorefleksivnu petlju između redatelja, protagonista i gledatelja. San o cinema de fraternite – filmu kao sredstvu približavanja bliskim drugima. San o gledatelju kojega iz njegove kinematografske katalepsije budi ljudska poruka.

Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar Tomislav Šakić.

 

Film prikazujemo u sklopu ciklusa „Ekscentrični portreti“ koji okuplja kultne filmove i zaboravljene klasike iz dvaju stilski srodnih pokreta koji su 1960-ih promijenili lice dokumentarnog filma. Američki direktni film i francuski film istine dijele sudioničko promatrački odnos prema snimanome i tzv. muha na zidu pristup te stvaraju portrete osobenjaka, izopćenika, buntovnika i mentalno rastrojenih pojedinaca koji dovode u pitanje društvene konvencije, normalizirane obrasce ponašanja i javno mnijenje kao puki konstrukt političko-pop-kulturne mašinerije spektakla.

Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma serija je predstavljanja najznačajnijih dokumentaraca koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentarizma.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
10 svibanj
Datum: 10.5.2024.
Vrijeme: 20:00 - 22:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5

+ Google Map