Kraj kino-sezone uz Hall of Fame, Okolišni i hvaljeni El Shatt

Kraj kino-sezone uz Hall of Fame, Okolišni i hvaljeni El Shatt

Za posljednji tjedan programa ove kino-sezone donosimo dva noviteta i dva poznata i zapažena dokumentarca: tu je zagrebačka premijera novog filma Ivana Ramljaka El Shatt – Nacrt za utopiju te otvorenje Srpnja bez plastike uz novi dokumentarac zapaženog austrijskog redatelja Nikolausa Geyrhaltera Izvan prostora i vremena. Očekuju nas i zaključno izdanje programa Hall of Fame posvećenog pseudodokumentarcima, ovaj put uz izazovnog dobitnika nagrade FIPRESCI u Cannesu 1992., Čovjek grize psa Rémyja Belvauxa & Andréa Bonzela, i još jednog gostovanje Factuma na kojem donosimo jedinstvenu Djecu tranzicije Matije Vukšića iz 2014.

U petak 30. lipnja u 19 sati očekuje nas završna projekcija ovosezonskog programa Hall of Fame uz kontroverzni lažni dokumentarac, crnu komediju natopljenu nasiljem Čovjek grize psa, koja je bila i zabranjena u više zemalja. U njemu dokumentaristi prate Bena, elegantnog, duhovitog i šarmantnog serijskog ubojicu u njegovom veselom pohodu. Riječ je o žestokoj i beskompromisnoj satiri odnosa medija i nasilja. U film će nas uvesti filmska kritičarka Ejla Kovačević.

Subotu 1. srpnja otvaramo uz filmsko gostovanje najstarije nezavisne dokumentarne filmske produkcije Factum uz film Djeca tranzicije autora koji nas je prerano napustio, Matije Vukšića. U njemu pratimo odrastanje četvero djece u društvu u kojem sretno djetinjstvo postaje sve veći luksuz. Nakon projekcije održat će se razgovor s profesoricom i pedagoginjom Eminom Horvat, te producentom filma Nenadom Puhovskim, a razgovor će moderirati filmski kritičar Hrvoje Pukšec. Ulaz je slobodan.

Nakon Djece ugošćujemo Okolišni filmski festival i otvorenje manifestacije usmjerene protiv zagađenja plastikom, Srpanj bez plastike, uz dokumentarac koji nam Geyrhalter donosi Izvan prostora i vremena. Redatelj posjećuje lokacije širom svijeta, prateći kretanje nepreglednih količina otpada, od planinskih vrhova u Švicarskoj do Nepala i Maldiva, te pustinja Nevade. Film kreće u 21:30, a ulaz je slobodan.

Za kraj sezone, u nedjelju u 19 sati, donosimo pravu svježu poslasticu, novi film nagrađivanog redatelja Ivana Ramljaka, koji stiže s Festivala mediteranskog filma Split na kojem je upravo osvojio nagradu publike i posebno priznanje žirija: ambiciozni El Shatt – Nacrt za utopiju. Film donosi priču o 28000 Dalmatinaca koje je Tito, uz pomoć Saveznika, evakuirao u Egipat. U šatorima usred pustinje oni su simulirali komunistički model naselja koji je Zapadu trebao pokazati kako će izgledati Jugoslavija nakon kraja Drugog svjetskog rata.

Nakon filma filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac razgovarat će s redateljem filma Ramljakom te slikaricom i strip crtačicom Helenom Klakočar koja je obiteljska sjećanja na zbjeg utkala u grafički roman El Shatt – fragmenti.