Izvan prostora i vremena

  • Matter Out of Place /
  • režija: Nikolaus Geyrhalter /
  • Austrija /
  • 2022. /
  • 100'
jezik: njemački, engleski, albanski, nepalski, švicarski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Izvan prostora i vremena

Okolišni filmski festival Zelene akcije u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom organizira projekciju filma Izvan prostora i vremena u sklopu kampanje Srpanj bez plastike.

Ovogodišnji Srpanj bez plastike započinje najnovijim dokumentarnim filmom cijenjenog austrijskog redatelja Nikolausa Geyrhaltera koji je ovjenčan Velikim pečatom u Regionalnoj konkurenciji ovogodišnjeg ZagrebDoxa a također je nominiran za Europsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarac.

Izraz “izvan prostora i vremena” odnosi se na predmete koji su se našli tamo gdje izvorno ne pripadaju. Takvih je predmeta mnogo na mjestima koja Geyrhalter posjećuje za potrebe ovog filma. Njegova jedinstvena slikovnost sastoji se od precizno složenih slika putem kojih redatelj dokumentira nepregledne količine otpada na našem planetu. Na svom putovanju od planinskih vrhunaca u Švicarskoj, preko obala Grčke i Albanije, austrijske spalionice otpada, Nepala i Maldiva, pa sve do pustinja Nevade autor filma prikazuje neumornu ljudsku borbu da se pod kontrolu stave goleme količine otpada koje svakodnevno proizvodimo. Prikupljanje, usitnjavanje, spaljivanje, pokapanje – sizifovski posao koji prividno rješava globalni problem smeća koje tiho raste.

Srpanj bez plastike počinje u filmskoj noti, a rasprave i edukacija na temu borbe protiv zagađenja jednokratnom plastikom nastavit će se u ostatku programa kampanje.

Ulaz je slobodan.

01 srpanj
Datum: 01.7.2023.
Vrijeme: 21:30 - 23:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5