Djeca tranzicije

  • režija: Matija Vukšić /
  • Hrvatska /
  • 2014. /
  • 81'
jezik: hrvatski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Djeca tranzicije

Filmska gostovanja najstarije hrvatske nezavisne dokumentarne filmske produkcije Factum u Dokukinu KIC nastavljaju se uz projekciju jednog od najznačajnijih suvremenih hrvatskih dokumentaraca.

Djeca tranzicije film je koji prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte, ali i definiranje hrvatskog društva. Nedavni tragični događaji iz susjedstva, ali i brojne domaće vijesti o nesretnim, tragičnim dječjim sudbinama govore nam kako sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje nisu posve mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost. Djeca tranzicije su film o okruženju koje stvaramo za zajedničku budućnost, danas čak i aktualniji nego pred devet godina kada je film imao svjetsku premijeru na Motovun Film Festivalu. Autor Matija Vukšić već četvrtu godinu više nije s nama i nažalost nećemo moći čuti njegovo viđenje svijeta koji je u međuvremenu postao još zahtjevniji i kaotičniji.

O filmu, ali i stvarnosti odrastanja će nakon projekcije biti održan razgovor s profesoricom i pedagoginjom Eminom Horvat, te producentom filma Nenadom Puhovskim upravo iz razloga što film obrađuje kompleksne teme, poput suicida mladih. Razgovor će moderirati filmski kritičar Hrvoje Pukšec. Ulaz je slobodan.

Festivali i priznanja:
MOTOVUN FF 2014 / SARAJEVO FF 2014 / ZAGREBDOX 2015 / MARTOVSKI FESTIVAL, Beograd / PULA FILM FESTIVAL 2015 / LIBURNIA FILM FESTIVAL 2015

Recenzije:
Društveno najvažniji domaći naslov sezone, i to ne samo kad su posrijedi dokumentarni filmovi… lakmus društva koje je iz korijena iskvareno. Jurica Pavičić, Jutarnji list

01 srpanj
Datum: 01.7.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:00