Filmske korespondencije i posebno izdanje Hall of Fame

Filmske korespondencije i posebno izdanje Hall of Fame

Ovotjedni program otvorit će u petak u 19 sati posebno izdanje Hall of Fame uz nadrealistični pseudodokumentarac i detektivsku priču čileanskog eksperimentalnog filmaša Raúla Ruiza Hipoteza ukradene slike. U nastavku ciklusa epistolarnih dokumentaraca Pišem pismo tinta mi se proli: Filmske korespondencije, uz fascinantni hibrid Vlada Petrija Između revolucija koji je ciklus nadahnuo, gledamo ostvarenja kultnih redatelja Chrisa Markera i Chantal Akerman te palestinske multimedijalne umjetnice Mone Hatoum, uz dva izvrsna i zapažena hrvatska naslova Damira Markovine i Karmen Obrdalj.

Crno-bijeli film Ráula Ruiza Hipoteza ukradene slike izazovno je opisati riječima – izazovan spoj detektivskog trilera i lažnog dokumentarca prati intervju s jednim pogrešnim procjenama sklonim kolekcionarom umjetnina o ne osobito uspješnom francuskom slikaru iz 19. stoljeća. Što je ključ opusa i gdje je sedma slika koja drži ključ za otkrivanje veće zagonetke? I postoji li ona uopće? Uvodnu riječ u eksperimentalni film detekcije održat će filmska kritičarka Višnja Pentić.

Nakon Hall of Famea u petak u 20.30 slijedi nagrađivani film Između revolucija o dvjema revolucijama, Rumunjskoj i Iranskoj, njihovim geopolitičkim ali i intimnim implikacijama na odnos dviju ljubavnica. Kako pronaći prave riječi i prave snimke za ekspresiju te intenzivne nade i razočaranja vidjet ćemo u njihovoj korespondenciji. Film je na programu i u nedjelju u 20.30.

Subotu smo rezervirali za impresionistički putopis “svjetskog putnika s kamerom u ruci” Chrisa Markera, Pismo iz Sibira, koji pruža duhovit pogled u sibirsku svakodnevicu i kulturu te za nezaboravnu vremensku kapsulu New Yorka 1970-ih slavne Chantal AkermanNovosti od kuće, koju kritičari Sight&Sounda svrstavaju među najbolje filmove svih vremena. Uz Akermaninu tankoćutnu meditaciju o otuđenju u metropoli i čežnji za domom gledamo i kratkometražni Mjere udaljenosti Mone Hatoum koji prati odnos između majke i kćeri kroz zemljopisnu i kulturnu udaljenost. Pismo iz Sibira gledamo u 19 sati, a Akerman i Hatoum u 20.15.

U nedjelju u 19 sati gledamo “film posvećen svima koji bježe” (Zdenko Duka, Lupiga), Dezertere Damira Markovine. U formi pisama i razglednica pristiglih iz izbjegličkih kampova diljem Europe pratimo priče školske generacije bosanskohercegovačke mladosti iz Mostara, pogođene razornim ratom na pragu zrelosti. U istom bloku prikazat ćemo kratkometražni film Karmen Obrdalj Zašto mama vazda plače? o ljubavnim pismima vlastitih roditelja.