Diskurzivni tjedan uz program Human Rights Film Festivala

Diskurzivni tjedan uz program Human Rights Film Festivala

Pred nama je okruglo, 20. izdanje festivala posvećenog gorućim temama ljudskih prava, Human Rights Film Festivala, u organizaciji Multimedijalnog instituta/MaMa Zagreb i URK-a/Močvare. Od ponedjeljka 5. prosinca do subote 10. prosinca u kinu će se održavati govorni program, uz pokoju projekciju, pokrivajući čitav raspon problema, od mentalnog zdravlja, sigurnog stanovanja, duginih obitelji, do šire okolišnih, klimatskih i društvenih razgovora i tribina. Čitav program u potpunosti je besplatan, a raspored programa za cijeli festival dostupan je online.

U ponedjeljak 5. prosinca u 14 sati diskurzivni program otvara radionica u organizaciji Fonda za aktivno građanstvo Hrvatska (ACF) Kako zagovarati ljudska prava i zadobiti podršku? namijenjena svima koji nisu na pozicijama moći, a žele mijenjati društvenu i političku stvarnost. Program se nastavlja u 16 sati javnom raspravom o ključnom pitanju prevladavanja goruće krize mentalnog zdravlja u Hrvatskoj, Mentalno zdravlje u brojkama, slovima i životima u organizaciji Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje– SUMEZ i Zaklade SOLIDARNA.

Na tribini Možemo li si priuštiti sigurno stanovanje? u utorak 6. prosinca u 16:45 Pravo na grad predstavit će rezultate istraživanja o stambenim potrebama i strukturi stambenih statusa za različite skupine stanovnika u gradu Zagrebu. Sljedeći dan, u srijedu u 19 sati donosimo razgovor i projekciju dokumentarnog filma Sve obitelji su ravnopravne o udomljavanju i usvajanju u LGBTQI+ obitelji u Hrvatskoj i Norveškoj.

Za četvrtak 8. prosinca najavljene su dvije projekcije uz moderirane razgovore i predstavljanje javnih politika. U 15 sati gledamo nagrađivani film Salomé Jashi Kroćenje vrta o neobičnom hobiju, kupovini prirodnih resursa jednog gruzijskog tajkuna, uz diskusiju o odgovornosti prema klimatskim promjenama. Zatim nas u 17 sati očekuje predstavljanje prijedloga javnih politika u sustavu osobne asistencije, Asistenti su važni! te u 19 sati gledamo film srpske redateljice Tee LukačKoreni kao dio programa Solidarnost i zagovaranje za održivo sutra na Baniji: Banijska živa knjižnica: napete priče o potresu, obnovi i solidarnosti.

Petak 9. prosinca donosi panel o Nagradi Saharov koju dodjeljuje Europski parlament za slobodu mišljenja, a koja je ove godine posvećena Ukrajincima u obrani domovine (11 sati), tribinu Klimatske promjene i migracije (17 sati), drop-in radionicu Fonda za aktivno građanstvo (19 sati) o mogućnostima mira bez inzistiranju na politikama nenasilja, te Platformu za reproduktivnu pravdu (21 sat) koja će se osvrnuti na dosege i planove za budućnost inicijative DOSTA!

Na posljednji dan diskurzivnog programa, u subotu 10. prosinca, u 15 sati gledamo film Maksima Litvinova Mariupolj. Neizgubljena nada o životu ljudi tijekom prvog mjeseca ruske invazije na grad Mariupolj, u 17 sati pratimo tribinu o izazovima Afrikanaca u Hrvatskoj i konačno u 19 sati slijedi jedan od najboljih i najnagrađivanijih hrvatskih dokumentaraca godine, Veće od traume Vedrane Pribačić osnažujući film o suočavanju žrtava silovanja s traumom, uz popratni panel.