20. HRFF: Zeleni plan – realnost ili utopija (projekcija filma Kroćenje vrta)

  • Taming the Garden /
  • režija: Salomé Jashi /
  • Njemačka, Švicarska, Gruzija /
  • 2021. /
  • 86'
jezik: gruzijski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

20. HRFF: Zeleni plan – realnost ili utopija (projekcija filma Kroćenje vrta)

Nacionalna kontakt točka programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti pri Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske, Desk Kreativne Europe – Kultura pri Ministarstvu kulture i medija i Human Rights Film Festivala suorganiziraju aktivnost pod nazivom „Zeleni plan – realnost ili utopija“.

Riječ je događanju u kojem propitujemo svoju odgovornost prema klimatskim promjenama i uništavanju okoliša koji su realna prijetnja egzistenciji Europe i svijeta. Iako je riječ o osnovnom ljudskom pravu, ono je svakim danom sve ugroženije. U skladu s Europskim zelenim planom kao nacrtom za održivi rast, a vodeći računa o važnosti borbe protiv klimatskih promjena kao jedne od važnijih smjernica djelovanja Europske unije, ozelenjivanje je postavljeno kao jedan od transverzalnih prioriteta europskih potpora.

Ulaz je slobodan na sva događanja i projekcije u okviru 20. HRFF-a.

 

Gruzijski tajkun i bivši premijer razvio je neobičan hobi – otkupljuje stabla stara nekoliko stoljeća, od kojih su neka visine nebodera, i potom naručuje njihovo iskopavanje iz mjesta duž gruzijske obale kako bi ih preselio u svoj privatni vrt. Da bi se stabla tih razmjera mogla presaditi, okolna se zemlja komada i raskapa, a ljudi koji žive u okolici prisiljeni su se prilagoditi takvoj dramatičnoj promjeni. Film prati jedan takav nadrealni slučaj i ujedno preispituje potrebe i vrijednosti koje prevladavaju u suvremenom gruzijskom društvu, osvrćući se i na temu prisilne migracije. Kako je moguće da velika prirodna bogatstva bez većih problema mogu dobiti privatnog vlasnika?

Festivali i nagrade:

CINÉMA DU RÉEL 2021 – Posebno priznanje mladog žirija / DOCUDAYS UA INTERNATIONAL DOCUMENTARY HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL 2021 – Nagrada za najbolji film / FICUNAM 2021 – Nagrada publike, Nagrada Puma / SUNDANCE FILM FESTIVAL 2021 / BERLIN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2021 / HOT DOCS 2021 / FULL FRAME DOCUMENTARY FILM FESTIVAL 2021 / HONG KONG INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2021

Recenzije:

„Veličanstven i neobičan” Jessica Kiang, Variety

„Složeni prikaz ekologije, ekonomije, kompromisa, klase i ljudske želje za pokoravanjem i/ili pripitomljavanjem prirode bez potrebe za polemikama” David Fear, Rolling Stone

„Uzbudljiva kombinacija neuobičajene teme i izvanredne slikovnosti” Allan Hunter, Screen Daily

08 prosinac
Datum: 08.12.2022.
Vrijeme: 15:00 - 17:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5