20. HRFF: Nagrada Saharov

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

20. HRFF: Nagrada Saharov

Europski parlament svake godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu mišljenja. Nagrada je ustanovljena 1988. kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode. Ime je dobila u čast sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola najavila je dobitnika nagrade za 2022. u vijećnici EP-a u Strasbourgu u srijedu poslijepodne nakon odluke Konferencije predsjednika Parlamenta, koju čine predsjednica i čelnici klubova zastupnika.

„Ova je nagrada namijenjena Ukrajincima koji se bore na terenu. Onima koji su bili prisiljeni pobjeći. Onima koji su izgubili rodbinu i prijatelje. Svima koji se zalažu i bore za ono u što vjeruju. Znam da hrabri narod Ukrajine neće odustati, a nećemo ni mi”, poručila je Roberta Metsola.

Ničim izazvana ratna agresija Rusije na Ukrajinu skupo košta ukrajinski narod. „Ne samo da se bore kako bi zaštitili svoje domove, suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost, nego na bojištu brane i slobodu, demokraciju, vladavinu prava i europske vrijednosti od okrutnog režima koji nastoji ugroziti našu demokraciju, oslabiti i podijeliti našu Uniju”, rekli su zastupnici.

U nominaciji za nagradu ističu se napori ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao i uloge pojedinaca, predstavnika inicijativa civilnog društva te državnih i javnih institucija, uključujući Državne hitne službe Ukrajine, osnivačicu medicinske jedinice Tairini anđeli Juliju Pajevsku, odvjetnicu za ljudska prava i predsjednicu organizacije Centar za građanske slobode Oleksandru Matvijčuk, Pokret građanskog otpora Žuta vrpca i gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja, koji je trenutačno pod ruskom okupacijom, Ivana Fedorova.

Svečana dodjela Nagrade Saharov održat će se 14. prosinca u Strasbourgu, a o dobitnicima na panelu govore:

Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj
Karlo Ressler, MEP (online)
Tonino Picula, MEP
Tomislav Sokol, MEP
Irina Pronenko, udruga Svoja
Albina Lvutina, novinarka i protagonistica filma Mariupolis

09 prosinac
Datum: 09.12.2022.
Vrijeme: 11:00 - 12:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5