Vikend hrvatskog filma povodom 15 godina HAVC-a

Vikend hrvatskog filma povodom 15 godina HAVC-a

Mjesec svibanj, u kojem projektom H15 – 15 godina u našem filmu Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja, proglašen je Mjesecom našeg filma. Cilj projekta je podsjetiti na najbolja i najuspješnija ostvarenja domaće kinematografije u proteklih 15 godina. Za vikend ćemo prikazati osam filmova svih duljina, šest dokumentarnih filmova i dva igrana, naših priznatih i nagrađivanih redatelja i redateljica: Gorana Devića, Kristine Kumrić, Pere Kvesića, Renate Poljak, Miroslava Sikavice i Nebojše Slijepčevića. Sve projekcije pratit će razgovori s autorima i autoricama koje će voditi filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac.

Program otvaramo filmom koji je osvojio mnoga srca (publike) i brojne nagrade i priznanja svojim tragikomičnim portretom negdašnjeg parketara, danas bračnog posrednika, Gangster te voli Nebojše Slijepčevića. Neodoljivi film prati nimalo jednostavan slučaj Bugarke, samohrane majke u potrazi za ljubavi. Prije filma gledamo višestruko nagrađivani film Kristine Kumrić, Po čovika o dvije djevojčice koje iščekuju povratak oca iz ratnog logora. Filmove gledamo u subotu 27. svibnja u 19 sati. S Kumrić i Slijepčevićem ćemo porazgovarati nakon projekcije.

U subotu u 21 sat očekuje nas još jedan višestruko nagrađivani film, Buffet Željezara Gorana Devića. U njemu pratimo kavanske razgovore gostiju kafića na autobusnom kolodvoru u Sisku, pored željezare koja je nekoć bila među najvećima u Istočnoj Europi. Uz Devićev film gledamo film koji je osvojio posebno priznanje u Cannesu, Zvir Miroslava Sikavice o bageristu iz zaleđa koji mora očuvati očinski autoritet. Goran Dević će nam se pridružiti na razgovoru nakon projekcije.

U nedjelju gledamo dokumentarac Miroslava Sikavice o snazi domoljubne glazbe krajem ’80-ih i početkom ’90-ih u zemljama bivše Jugoslavije, Glasnije od oružja. Uz njega ćemo pogledati još jedan film Nebojše SlijepčevićaMuški film, koji je obišao festivale diljem Europe (i šire), o jednom nervoznom prstu na okidaču. Miroslav Sikavica će nam se pridružiti na razgovoru nakon projekcije.

Program zatvaramo projekcijom filma afirmiranog pisca Pere Kvesića, srednjemetražni Dum spiro spero. Pušač od svoje tridesete, Kvesić se mora nositi s činjenicom da mu je danas funkcionalno tek 20 posto pluća. Bilježi svoja razmišljanja o knjigama i smrti, gubljenju snage i nošenju s time. Uz Kvesićev film gledamo i refleksivni kratki film Renate PoljakPorvenir. U njemu se redateljica pita “Ostaju li u našem tijelu sjećanja naših djedova, ostaje li nam sudbina da bježimo i tražimo bolje zemlje upisane u tijelo?” Uslijedit će i razgovor s Renatom Poljak i producentom filma Dum spiro spero Nenadom Puhovskim.