Umjetna inteligencija i virtualni svjetovi u novom ciklusu

Umjetna inteligencija i virtualni svjetovi u novom ciklusu

Otvaranjem snažnih chatbotova javnosti, velikih jezičnih modela koji se baziraju na obradi prirodnog jezika, umjetna inteligencija posljednjih mjeseci uvukla se u sve sfere života, od rada, produkcije i planiranja, do rješavanja svakodnevnih nedoumica. Novi ciklus dokumentaraca istražuje snage, slabosti i ograničenja AI-ja, kao i potencijal virtualnih svjetova u oblikovanju priča o stvarnosti s onu stranu distopijskog košmara.

U okviru ciklusa donosimo ukupno pet raznovrsnih filmova koje gledamo od četvrtka 30. studenog do nedjelje 3. prosinca. Ciklus otvara politički triler o moći i društvenoj kontroli upisanoj u AI, ihuman. Redateljica Tonje Hessen Schei razgovara s najsjajnijim umovima u industriji AI-ja kako bi otkrila kako ta nevidljiva revolucija, ili “digitalna nuklearna bomba”, mijenja naše živote, misli, društvo i budućnost.

Film je na programu u četvrtak u 19 sati, a nakon projekcije održat će se razgovor o neslućenim mogućnostima ali i tamnoj strani umjetne inteligencije uz poseban fokus na njezin utjecaj na svijet umjetnosti. U razgovoru će sudjelovati docent na Odsjeku za psihologiju FFZG-a, dizajner videoigara i 2D/3D umjetnik dr. sc. Blaž Rebernjak i kustos Feđa Gavrilović te u ulozi moderatora filmski kritičar i povjesničar Silvestar Mileta.

Na programu u petak u 19 sati i subotu u 21 sat je dobitnik posebnog priznanja žirija na ovogodišnjem izdanju Subversive Film Festivala: gejmerski dokumentarac o virtualizaciji naših života i simulacijskim čarima multiverzuma, Knit’s Island koji potpisuju Ekiem Barbier, Guilhem Causse i Quentin L’helgoualc’h. On nas vodi na virtualni otok u bespuću interneta na kojem gejmeri-redatelji konstruiraju dokumentarac koristeći se tehnikama karakterističnima za direktni film (sudioničko-promatrački odnos prema snimanom, kadar-protukadar, intervjui).

Prije subotnje projekcije Knit’s Islanda na programu je njemački dokumentarac koji daje zanimljiv pogled na robotsko-ljudske odnose. Hi, A.I. Ise Willinger. Možemo li uopće zamisliti suživot s umjetnom inteligencijom i, konkretno, humanoidnim robotima, posebice u intimnijim odnosima te što ono nosi sa sobom?

Nedjelja je rezervirana za Bijelo na bijelom Viere Čákanyove, zanimljivo antarktičko videoputovanje na kojem redateljici društvo pravi umjetna inteligencija s kojom raspravlja o filmu i životu. Film donosimo u suradnji s KineDokom, a nakon projekcije održat će se razgovor s redateljicom (online) koji će voditi filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac.

Ciklus će zatvoriti osebujan i provokativan film legendarnog Wernera Herzoga, Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta, koji postavlja pitanje što sanja internet? Herzog donosi priču o virtualnom univerzumu od njegovih početaka do samih rubova podjednakom radoznalošću kao i za mnoge zakutke fizičkog svijeta. Ovaj “vijugavi filmski esej” na rasporedu je u nedjelju u 21 sat.