Tjedan queer momenata, rasplesanog Vitića i Kugla glumišta

Tjedan queer momenata, rasplesanog Vitića i Kugla glumišta

Posljednji tjedan travnja ispunjen je projekcijama: od utorka do nedjelje uživamo u selekciji suvremenih queer ostvarenja u okviru novog izdanja Queer MoMenata, posljednjoj dionici projekta Kulturna infrastruktura zajednice uz projekciju dokumentarca o slavnom Vitićevom neboderu u Zagrebu te popratni razgovor, film o legendarnoj avangardnoj kazališnoj skupini Kugla glumište s kraja ’70-ih, uz neizostavno gostovanje Zlatka Burića Kiće, te dva doksa o problematičnoj poziciji radničke klase ususret Prvom maju.

Od utorka 25. travnja do subote 29. travnja ugošćujemo manifestaciju, odnosno, riječima selektora filmologa Željka Luketića, “svojevrsni medij skrivene struje koja želi biti što vidljivija i proširiti prostor queera kao aspekta kulturne produkcije”. U danima Queer MoMenata (u organizaciji Udruge Domino) koji dolaze prikazat ćemo ukupno 14 filmova u 7 programa iz cijeloga svijeta, među kojima se kriju i igrani i dokumentarni filmovi koji pokrivaju niz važnih tema, o feminističkim i šire queer borbama za pravdu, o važnim personama, bilo kontroverznim feministicama, transrodnim umjetnicima ili holivudskim pornografima.

Cijeli program nalazi se na webu, a ulaznice za filmski program mogu se nabaviti isključivo na blagajni kina prije projekcija po cijeni od 3 €, odnosno 2 € za studente.

Završna etapa Kulturne infrastrukture zajednice, u organizaciji Subversive Festivala i Kulturno informativnog centra, u srijedu 26. travnja u 18:30 donosi dugometražni dokumentarac u režiji Borisa BakalaVitić pleše. On prati dugogodišnju borbu stanara šarolikog i upečatljivog Vitićevog nebodera, konceptualnog umjetnika i redatelja filma i umjetničke organizacije Bacači sjenki da obnove to remekdjelo modernističke arhitekture u Zagrebu. Nakon filma s redateljem će razgovarati kulturna i urbana antropologinja Sonja Leboš.

Četvrtak je rezerviran za Mekane brodove, film čuvenog multimedijalnog umjetnika, pokojnog Željka Zorice-Šiša o kultnoj avangardnoj kazališnoj, multimedijalnoj i interdisciplinarnoj skupini u kojoj je i sam sudjelovao, Kugla glumište. Umjetnici su zamišljali teatar van okvira tradicionalnog kazališta, rastvarajući ga kao urbani ritual, teatar preklopljen sa životom. U filmu se isprepliće arhivski materijal s razgovorima sa samim “kuglašima”, brojnim suvremenicima, teatrolozima, filmolozima, filozofima itd.

Nakon projekcije u četvrtak 27. 4. u 19 sati očekuje nas razgovor s članom Kugla glumišta i dobitnikom nagrade Europske filmske akademije, Zlatkom Burićem Kićom, te producenticom filma Anom Zoricom. Film je na programu i u subotu 29. travnja u 18 sati.

Dan uoči 1. svibnja posvetili smo filmovima koji se iz različitih perspektiva dotiču problema radničke klase. Tako u nedjelju 30. travnja gledamo Novu smjenu, češki film o radniku koji je veći dio svog vijeka proveo u rudniku, a sada se u četrdesetima mora suočiti s izazovima prekvalifikacije u programera. Film prikazujemo u suradnji s KineDokom, a ulaz je besplatan. Nakon Nove smjene gledamo Povratak u Reims (Fragmenti) čuvenog francuskog sineasta Jeana-Gabriela Périota, intimnu političku priču o francuskoj radničkoj klasi od 1950-ih do danas koja zadivljuje svojom analitičnosti i osjećajnosti.