Queer MoMenti: Pat Rocco se usudio & Dostavljač

  • Pat Rocco Dared /
  • režija: Morris Chapdelaine & Bob Christie /
  • Kanada /
  • 2021. /
  • 90'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Queer MoMenti: Pat Rocco se usudio & Dostavljač

Počelo je s golim mišićavim muškarcima, a nastavilo se izlaskom na ulice u borbi za prava LGBTQ+ osoba. Klasična filmska gay erotika redatelja Pata Rocca izazvala je senzaciju kasnih 60-tih i početkom 70-tih: magazin Playboy ga je prozvao “Kraljem golaća”. U filmu „Pat Rocco se usudio“, slavljeni autor čije filmove danas restaurira i svojim studentima prikazuje UCLA, prepričava svoj put od najistaknutijeg holivudskog gay pornografa i suosnivača prvog L.A. Pridea, do političkog aktivista koji vodi kampanju zajedno s Harveyjem Milkom. U međuvremenu je postao i prvi dokumentarist ranog pokreta za ljudska prava u Americi. Prema današnjim standardima, Roccovi filmovi čine se jednostavni i sentimentalni, ali u svoje vrijeme bili su radikalni. Pat je snimio prvi muško-muški poljubac prikazan na velikom platnu, a režirao je brojne filmove koji prikazuju gole muškarce na plažama, brodovima ili u obavljanju svakodnevnih poslova, dopuštajući im da budu slobodni na drugačiji način. Iako su njegovi filmovi sadržavali scene seksa, one nikada nisu bile eksplicitne; jedan ih je Roccov suradnik opisao kao scene koje se komotno može pokazati majci. Ipak, imali su ogroman utjecaj na publiku koja nikad nije vidjela takve stvari. Uvijek inkluzivan, uvijek otvorenog uma, veliki dio Patovog rada i danas djeluje odvažno. U vrijeme kada su filmski prikazi homoseksualnosti bili usredotočeni na sram i tragediju, romantični prikazi gay zajednice Pata Rocca bili su u oštrom kontrastu. Perth International Queer Film Festival, Louisiana LGBT+ Film Festival i Cinema Diverse US nagradili su ovaj dokumentarac najvišim priznanjima.

 

Kao uvod u film Pat Rocco se usudio gledamo Dostavljača (Lieferissimo, Kilian Bohnensack & Lukas März, 2022., 8′).

Tom se zaljubi u dostavljača hrane. Kako bi ga ponovno vidio, naručuje puno obroka koje njegov nesretni cimer na kraju mora pojesti. Ali svaki put dostavljač je netko drugi, onog u kojeg se zaljubio – nema. Naravno, za broj telefona nikad nije ni pitao. Red je promijeniti strategiju. „Lieferissimo“ je film čijem je šarmu, kažu kritičari, teško odoljeti. U samo osam minuta duhovito se sprda s žanrom romantične komedije, idejom „ljubavi na prvi pogled“ i zasigurno će nasmijati gledatelje. Isto su zaključili na brojnim festivalima: između priznanja izdvajamo nagradu publike za kratki film na prošlom izdanju Merlinke u Beogradu.

 

Filmovi se prikazuju u sklopu manifestacije Queer MoMenti 2023., u organizaciji Udruge Domino. Ulaznice za filmski program mogu se nabaviti na blagajni kina prije projekcija po cijeni od 3 € (za studente 2 €).

29 travanj
Datum: 29.4.2023.
Vrijeme: 22:00 - 23:40

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Scenarij: Bob Christie