Mekani brodovi

  • režija: Željko Zorica – Šiš /
  • Hrvatska /
  • 2022. /
  • 89'
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Mekani brodovi

Mekani brodovi su dokumentarni film o kazališnoj grupi Kugla glumište koja je bila najvažnija avangardna kazališna, multimedijalna i interdisciplinarna umjetnička skupina u Hrvatskoj od sredine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Umjesto tradicionalnog kazališta, Kugla je zamišljala teatar kao urbani ritual i socijalnu situaciju. Narušavala je teatar kao „kocku“, u kojoj se unaprijed znalo mjesto za gledatelje, te uspostavljala teatar kao Kuglu, kao ne-dramski teatar, totalni teatar preklopljen sa životom. Grupi je bilo važno kako uspostaviti novi način organizacije rada u proizvodnji kazališta. Jedini problem koji je Kugla oduvijek imala i nije ga uspjela razriješiti nalazio se u prijeporu: treba li se baviti teatrom kao nadopunom egzistenciji ili kao radom na egzistenciji?

Mekani brodovi vješto isprepliću zvučni i vizualni arhivski materijal s razgovorima (koje su vodili Željko Zorica i Suzana Marjanić) ne samo s “kuglašima” – Zlatko Burić, Anica Vlašić-Anić, Damir Bartol Indoš, Krunoslav Mavar, Milan Vukšić, Naco Oster… – već i brojnim suvremenicima i su-djelovateljima; tu su “coccolemoccovci” Branko Matan, Branko Brezovec, Gordana Vnuk… teatrolozi, filmolozi, filozofi, kulturni radnici poput Ivana Ladislava Galete, Jovana Ćirilova, Borke Pavičević i dr.

Nakon projekcije u četvrtak 27. 4. održat će se razgovor s članom Kugla glumišta i dobitnikom nagrade Europske filmske akademije Zlatkom Burićem Kićom te producenticom filma Anom Janjatović-Zoricom.

Festivali i nagrade:

HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL 2022 – svjetska premijera

Autori fotografija su Mladen Babić Baba i Ivan Mršić Mrša.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
27 travanj
Datum: 27.4.2023.
Vrijeme: 19:00 - 20:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5