Kinopremijera moćnog hibrida Između revolucija uz izbor suvremenih rumunjskih dokumentaraca

Kinopremijera moćnog hibrida Između revolucija uz izbor suvremenih rumunjskih dokumentaraca

Kinopremijera nagrađivanog hibridnog filma rumunjskog redatelja Vlada Petrija, Između revolucija, svoju zagrebačku kinopremijeru imat će ovoga četvrtka18. siječnja u 19 sati  Dokukinu KIC, Preradovićeva 5.

Ovaj intimni epistolarni dokumentarac o strastvenoj korespodenciji Iranke i Rumunjke koja se odvijala dugi niz godina osvojio je čitav niz priznanja i nagrada, među kojima su i nagrada FIPRESCI na Berlinaleu te posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji na ZagrebDoxu, i to zbog „finese kojom odmata klupko kolektivne povijesti i propituje društvene tabue“.

Dvije žene dopisuju se neumorno na razmeđi revolucija, prosvjeda i turbulentnih političkih zbivanja koja su poharala njihove zemlje. Kroz intrigantne i rijetko viđene arhivske snimke, Između revolucija odmata klupko kolektivne povijesti, svu nadu i razočaranja koja donose političke transformacije, te propituje represiju i položaj žena u zemljama gdje su povijest pisali gotovo isključivo muškarci. U Dokukinu film se može pogledati od četvrtka, 18. do nedjelje, 21. siječnja.

U nastavku tjedna donosimo i prigodni Rumunjski ciklus. Još jedan međunarodno priznati rumunjski dokumentarac koji je osvojio niz nagrada i priznanja, od Nagrade publike LUX i Europske filmske nagrade, sve do nominacija za Oscara – Kolektiv Alexandera Nanaua. Riječ je o prvom rumunjskom filmu koji je zaradio oskarovsku nominaciju, te drugi film nakon Medene zemlje nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma i najboljeg dokumentarnog filma. Pokušaj je to da se rasvijetle događaji uzrokovani tragičnim požarom u bukureštanskom klubu Colectiv krajem 2015. Kolektiv je na rasporedu u petak, 19. siječnja u 20:30 sati.

Film jednog od vodećih rumunjskih redatelja današnjice, velikog Radua Judea, Velika slova, na rasporedu je u subotu, 20. siječnja u 19 sati. U Velikim slovima, Jude seže duboko u arhive Ceauşescuova režima, vođen zastrašujućom istragom nacionalne prošlosti, te upozorava na opasnosti kolektivnog zaborava. Nedjelja, 21. siječnja donosi Videograme revolucije, film Haruna Farockog i Andreja Užice o padu diktatorskog režima, koji funkcionira kao iznimni filmski esej i historiografija utemeljena u novim medijima.

Za vikend gledamo i film o legendi riječke alternativne scene, Kreši Kovačičeku, Krešo Marine Musulin i Zorana Kreme (subota), kao i popularnu Snajku: Dnevnik očekivanja Tee Vidović Dalipi (nedjelja) o odmotavanju kulturnih miraza i opterećenja u odnosu Hrvatice i Roma.