Videogrami revolucije

  • Videograms of a Revolution /
  • režija: Harun Farocki, Andrej Užica /
  • Njemačka, Rumunjska /
  • 1992. /
  • 106'
jezik: njemački, rumunjski, engleski, titlovi: engleski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Videogrami revolucije

Krajem 1989. povijest se odigrala pred našim očima. 21. prosinca iste godine Nicolae Ceausescu dao je svoj posljednji javni govor s balkona gigantske predsjedničke palače u Bukureštu. Pet dana kasnije smaknut je zajedno sa svojom ženom Elenom. Rumunjska revolucija bila je prva revolucija u televizijskom prijenosu. Harun Farocki i Andrej Užica prikupili su stotine sati materijala koje su podjednako snimili amateri i službeni novinarski izvori, a tu su i isječci iz prijenosa uživo koji su 120 sati kontinuirano emitirali prosvjednici kada su zauzeli televizijsku postaju u Bukureštu. Pažljiva kompilacija raznolikih kadrova i kutova te posljedično kontradiktornih podataka nudi važne uvide u funkcioniranje modernih medija i njihove političke implikacije. Ovaj iznimni filmski esej je historiografija utemeljena u novim medijima.

 

Harun Farocki (1944.-2014.) bio je videoumjetnik, teoretičar i pisac. Farocki je poznat po svojim politiziranim filmskim esejima u kojima asemblira nađene i originalne snimke te istražuje moć slika, križanje rata i tehnologije i ulogu rada u kapitalističkom društvu. Uz to što je proizveo više od 100 filmova za televiziju i kino, Farocki je oblikovao diskurs o pokretnim slikama i njihovim političkim implikacijama.

Andrej Užica (1951.) je pisac i redatelj poznat po filmovima Autobiografija Nicolaea Ceausescua (2010.) i Izvan sadašnjosti (1999.). Predaje film na Sveučilištu Karlsruhe za umjetnost i dizajn. Godine 2002. osnovao je ZKM filmski institut i djeluje kao njegov ravnatelj. Zajedno s Harunom Farockijem režira film Videogrami revolucije (1992.) koji je imao svjetsku premijeru u Locarnu. Film je postao ogledni rad koji tematizira odnos između političke moći i medija pri kraju Hladnog rata.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
21 siječanj
Datum: 21.1.2024.
Vrijeme: 20:30 - 22:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Scenarij: Harun Farocki, Andrej Užica
  • Produkcija: Harun Farocki