Početak distribucije dokuhita Snajka i gostovanje Cherry Pop Festivala

Početak distribucije dokuhita Snajka i gostovanje Cherry Pop Festivala

Ovotjedni program obilježit će dva događaja: početak distribucije hrvatske koprodukcije koja je na prizrenskom Dokufestu osvojila nagradu publike, filma Snajka: Dnevnik očekivanja autorice Tee Vidović Dalipi i gostovanje festivala koji u svojem fokusu ima ljudsku seksualnost u svim njezinim aspektima, Cherry Pop Festival.

U utorak 14. studenog u 19 sati otvaramo Snajkom, pričom o romantičnom odnosu dvoje pojedinaca iz različitih kultura, Hrvatice Tee i Roma Mirsada. Riječ je o filmu koji intimnim promatračkim pristupom, preispituje gotovo idealistički pothvat ovog ljubavnog para da pronađu balans između vlastite sreće i obiteljske prtljage koju su ponijeli sa sobom, razapeti između očekivanja tradicije i ekonomskih pritisaka.

Nakon prve projekcije održat će se razgovor s redateljicom Teom Vidović Dalipi i producentom Oliverom Sertićem, koji će moderirati Anamarija Sočo iz organizacije Status M. Film ćemo prikazati i u petak 15. studenog te nedjelju 19. studenog, oba dana u 19 sati.

Od četvrtka 16. do subote 18. listopada uživat ćemo na drugom izdanju Cherry Pop Festivala, posvećeno odnosu između seksualnosti i rada, bilo da se radi o svijetu seksualnog rada ili radu na vlastitom seksualnom zdravlju. U sklopu festivalskog programa pogledat ćemo 33 kratkometražna filma u glavnoj i studentskoj konkurenciji, 3 posebno odabrana dugometražna dokumentarca etabliranih autora (Mutzenbacher Ruth Beckermann, Slava kurvi Michaela Glawoggera i Sve 5! Dane Budisavljević) te okrugli stol na temu regulacije seksualnog rada u Hrvatskoj.

Ostatak festivalskog programa uključuje plesni performans Gdje seks prestaje, a posao počinje? u izvedbi Ele Kupres Đorđević (aranžman), Roberta Janđela i Frana Gamulina, uz video-instalaciju i izložbu postavljenu u Galeriji KIC, te Erotski kviz Marija Kovača u klubu Ro & Do. Uz iznimku kviza, na kojem se sudjelovanje plaća 2€ po igraču, ulaz na sve sadržaje je besplatan. Svi filmovi bit će popraćeni isključivo engleskim podnaslovima, a ostatak programa održat će se na hrvatskom jeziku.

Na programu u nedjelju 19. studenog u 21 sat je posljednji film velikana hrvatske književne i filmske scene koji nas je napustio u 74. godini života, Pere Kvesića. Njegova Kuća na Kraljevcu daje pogled u kulturno-umjetničku scenu koja se stvorila oko njegovog doma na adresi Kraljevec 35, gdje su se stvarale vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, stripovi, glazba, filmovi i puno više od toga. Iznimno je vrijedan to dokument jednog razdoblja i jednog čovjeka.