2. Cherry Pop Festival: Regulacija seksualnog rada u Hrvatskoj (tribina)

Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

2. Cherry Pop Festival: Regulacija seksualnog rada u Hrvatskoj (tribina)

U Europskoj uniji postoji sve veći interes za rješavanje sociološkog i pravnog pitanja regulacije seksualnog rada. Unatoč tome, u Hrvatskoj je seksualni rad još uvijek uvelike tabu tema, a ne postoje čak ni naznake potencijalnih izmjena zakonodavnih okvira (koji su na snazi još od 1977. godine), kao ni političke volje za hvatanje u koštac s ovom kompleksnom problematikom.

Cilj diskusije je istražiti potencijalne implikacije, izazove i dobrobiti reguliranja industrije seksualnog rada i to u svjetlu trenutnih izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koje su trenutno na stolu.

Također, želja nam je i potaknuti konkretnu raspravu o pitanju pristupa problematici – je li seksualni rad oblik rodnog nasilja ili možda ipak posao koji još uvijek nije pravno i društveno priznat? Koji su sve modeli regulacije seksualnog rada i koje su prednosti i nedostaci istih? Kakav je stav policijskih službenika i sudaca općinskih prekršajnih sudova?

Prema istraživanju provedenom na Institutu Ivo Pilar:

“Prostitucija je kompleksan društveni problem, a postoje brojne kontroverze u pogledu najboljih politika i zakonskog modela. Politike prostitucije razmatraju se najčešće kao „politike moralnosti“ koje karakteriziraju ideološki sukobi, te pitanje javnog reda i mira. Međutim, posljednjih desetljeća sve se više prepoznaje da je prostitucija rodni fenomen: ne samo da je većina onih koji prodaju seksualne usluge ženskog roda, a onih koji kupuju muškog, već je seksualnost jedno od ključnih pitanja rodnog sustava.”

 

Sudionici:

Marija Antić (sudionica na projektu Instituta Ivo Pilar: “Regulacija prostitucije u Hrvatskoj”)

Mina (aktivistica za prava seksualnih radnika/ca, članica “Sex Workers and Allies Network”)

Dana Budisavljević (redateljica dokumentaraca “Sve 5!”)

 

Moderator: Jerko Stjepanović, producent festivala

18 studeni
Datum: 18.11.2023.
Vrijeme: 18:00 - 19:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5