Nagrađivani film o Palestini uz razgovor, popularna Snajka i Mutzenbacher

Nagrađivani film o Palestini uz razgovor, popularna Snajka i Mutzenbacher

Na ovotjednom repertoaru donosimo tri vrlo različita, ali izuzetno upečatljiva ostvarenja: višestruko nagrađivani dokumentarac o neuništivom duhu nacije pod opsadom, Mala Palestina (Dnevnik opsade), dokumentarni hit jesenske ponude Snajka: Dnevnik očekivanja te u Berlinu nagrađeni film o erotskim fiksacijama, Mutzenbacher.

Nakon revolucije u Siriji Al-Assadov režim opkolio je okrug Yarmouk, najveći palestinski izbjeglički kamp na svijetu. Postupnim uskraćivanjem hrane, lijekova i struje Yarmouk je odsječen od ostatka svijeta. Redatelj Abdallah Al-Khatib, rođeni Yarmoukovac, snimao je svakodnevicu kampa sve dok ga 2015. iz njega nisu izbacili vojnici Daesha. U petak 24. studenog u 19 sati pogledat ćemo kako se stanovnici kampa nose s terorom ospade.

Nakon projekcije, u 20.30, održat će se razgovor s Eminom Bužinkić, aktivistkinjom i istraživačicom s Instituta za razvoj i međunarodne odnose i Amani, hrvatskom državljankom porijeklom iz Palestine i članicom Inicijative za slobodnu Palestinu. Razgovor o gorućoj temi života u egzilu i susretu s cenzurom moderirat će muzeologinja i aktivistkinja Petra Matić.

U subotu 25. i nedjelju 26. studenog u 19 sati prilika je da uhvatite hrvatski dokumentarac za koji se traži karta više, Snajka Tee Vidović Dalipi, o životu hrvatsko-romskog para (redateljice i njezinog partnera) pod bremenom društvenih očekivanja, pritisaka obitelji, tradicijskih stereotipa i kulturno teško spojivih miraza. Subotnja projekcija bit će popraćena engleskim podnaslovima.

Nakon Snajke, u 21 sat u subotu i nedjelju, gledamo intrigantan film Ruth Beckermann u kojem okuplja masu muškaraca u različitoj dobi koji dobivaju pročitati sočne stranice iz notorne erotske knjige s početka 20. stoljeća, Pripovijest bečke kurve, Mutzenbacher. Snalažljivo koristeći svoj “redateljski autoritet” Beckermann dočarava pozadinu i posljedice seksualnih maštarija bez lažnog moraliziranja i propituje društveno licemjerje.