Mala Palestina (Dnevnik opsade) uz popratni razgovor

  • Little Palestine (Diary of a Siege) /
  • režija: Abdallah Al-Khatib /
  • Libanon, Katar, Francuska /
  • 2021. /
  • 89'
jezik: arapski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Mala Palestina (Dnevnik opsade) uz popratni razgovor

U okrugu Yarmouk (Damask, Sirija) između 1957. i 2018. nalazio se najveći palestinski izbjeglički kamp na svijetu. Kada je izbila Sirijska revolucija režim Bashara Al-Assada vidio je Yarmouk kao utočište pobunjenika i potencijalno žarište otpora te je 2013. pokrenuo njegovu opsadu. Postupnim uskraćivanjem hrane, lijekova i struje Yarmouk je odsječen od ostatka svijeta. Redatelj Abdallah Al-Khatib rođen je u Yarmouku i živio je tamo sve dok ga 2015. nisu izbacili vojnici Daesha. Između 2011. i 2015. on i njegovi prijatelji dokumentirali su svakodnevicu stanovnika kampa pod opsadom koji su se odlučili suočiti s bombardiranjem, izmještenošću i gladi i suprotstaviti im okupljanje na prosvjedima, učenje, glazbu, ljubav i radost. Rat i opsada nepovratno su izmijenili tisuće života – od Abdallahove majke koja je postala medicinska sestra i preuzela brigu nad starcima u kampu do najagilnijih aktivista čiju je predanost borbi za slobodnu Palestinu postupno načela glad.

„Opsada je dugačka poput dana u zatvoru. Poput željeznice u pustinji za vrućeg ljetnog dana. Ona je staza koja vodi u ludilo ili samoubojstvo. Pod opsadom vrijeme je stvarni zatvor opkoljenih. Čuvajte se. Vrijeme ubija one koji ga slijede. Ostavite ga na miru. Ispunite prazninu sa značenjem što više možete.“ (Abdallah Al-Khatib)

Nakon projekcije u 20.30 h održat će se razgovor s Eminom Bužinkić, aktivistkinjom i istraživačicom s Instituta za razvoj i međunarodne odnose i Amani, hrvatskom državljankom porijeklom iz Palestine i članicom Inicijative za slobodnu Palestinu koji će moderirati muzeologinja i aktivistkinja Petra Matić. Razgovor će se fokusirati na temu života u egzilu kao i sveprisutnije cenzure osoba koje javno brane prava Palestinaca te ćemo raspraviti koja su nam sredstva na raspolaganju za izražavanje solidarnosti s izbjeglicama iz Gaze i narodom Palestine.

Festivali i nagrade:

VISIONS DU RÉEL 2021 – Nagrada za međureligijski dijalog / YAMAGATA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL 2021 – Nagrada Ogawa Shinsuke / HAMBURG FILM FESTIVAL 2021 – nagrada publike / MONTPELLIER MEDITERRANEAN FF 2021 / SÃO PAOLO IFF 2021 – posebna nagrada žirija u kategoriji novih redatelja / DOKUFEST 2021 / CARTHAGE FILM FESTIVAL 2021 – Nagrada Tanit d’Or i TV5 / TORINO FILM FESTIVAL – Nagrada Gandhi’s Glasses / SUBVERSIVE FILM FESTIVAL 2021 – posebno priznanje

Recenzije:

★★★★☆ Peter Bradshaw, The Guardian

„Redateljevo prisustvo osjeti se kako ispred, tako i iza kamere, podižući moral pjesmama ili smijući se s djecom, te time pokazuje moć otpora koji prkosi gladovanju i istrjebljenju.“ Amber Wilkinson, Eye For Film

 

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
24 studeni
Datum: 24.11.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Scenarij: Abdallah Al-Khatib