Herzogov film o izazovnom grizlomanu i nasilnom grizliju

Herzogov film o izazovnom grizlomanu i nasilnom grizliju

Odnos čovjeka prema prirodi oduvijek je bio ambivalentan, s jedne strane bazirajući se na potrebi za pokoravanjem, podređenju i manipulaciji resursa potrebama pojedinca, a s druge strane težeći harmoniji. Novo izdanje Hall of Fame donosi film doajena dokumentarne forme Wernera Herzoga o čovjeku koji je čitav život prirodi gledao u oči – i očnjake.

Naslovni Grizzly Man je Timothy Treadwell, filmaš i aktivist za zaštitu okoliša i medvjeda, koji je 13 ljeta proveo u društvu smeđih medvjeda u Nacionalnom parku Katmai na Aljasci. Godine suživota s divljim životinjama bile su popraćene nizom sukoba s lokalnim udrugama, upravom parka, ali i velikom medijskom pozornosti. Iste su ga u konačnici koštale života. U listopadu 2003. Treadwella i njegovu djevojku Amie Huguenard ubio je i gotovo potpuno pojeo nepoznati medvjed.

Herzog kombinira scene iz 100 sati arhivskog materijala, Treadwellovih snimki interakcija s opakim bićima, i intervjue s ljudima koji su ga poznavali, od obitelji i prijatelja do stručnjaka za medvjede i prirodu, istovremeno svojim specifičnim, teutonskim glasom iznoseći vlastitu interpretaciju života i smrti ekscentričnog samotnjaka, tako prepoznatljivo herzogovskog.

Film je na programu u četvrtak 24. studenog u 20 sati, a uvod će nam dati filmolog Silvestar Mileta. Osim Herzogove dokudrame u nedjelju 27. studenog gledamo dokumentarac o legendi glazbe za film, neponovljivom Enniju Morriconeu, koji je u povijest ušao zahvaljujući svojem radu na filmovima Sergija Leonea, Giuseppea Tornatorea, Daria Argenta, posebice sa soundtrackom za film Dobar, loš, zao.