Hall of Fame: Grizzly Man

  • režija: Werner Herzog /
  • SAD /
  • 2005. /
  • 103'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Grizzly Man

Kronika života i smrti Timothyja Treadwella, entuzijasta opčinjenog medvjedima koji je trinaest godina posjećivao Nacionalni park Katmai na Aljaski kako bi ondje živio s grizlijima i proučavao njihove navike. Usprkos 35 000 sati miroljubivog suživota s opasnim životinjama i neizmjernom divljenju koje je za njih osjećao Treadwella i njegovu djevojku Amie Huguenard u listopadu 2003. ubio je i pojeo nepoznati medvjed.

Ova bizarna dokudrama sastoji se od Treadwellovih snimaka vlastite interakcije s medvjedima tijekom posljednjih pet godina života te intervjua s ljudima koji su ga poznavali – od obitelji i prijatelja do stručnjaka za medvjede i prirodu. Paralelno s pričom Herzog u ulozi naratora svojim specifičnim, teutonskim glasom iznosi i vlastitu interpretaciju događaja te zaključuje kako je, drugačije od njegova viđenja prirode kao hladne i okrutne, Treadwellova vizija sentimentalna, a upravo ta sentimentalnost, spojena s nesposobnošću prepoznavanja opasnosti, odvela ga je u smrt.

Herzog je komponirao film iz 100 sati arhivskog materijala, video-snimki koje je sam Treadwell snimio. U njegovu pokušaju bilježenja života u divljini u maniri klasičnog prirodoslovnog dokumentarca i kasnijih avanturističkih reality showova (Man vs. Wild kreće s emitiranjem 2006.) krije se nevjerojatna priča o najmračnijim tajnama ljudske prirode. Herzog je pun hvale za Treadwellovo filmsko umijeće i kadrove kojima (slučajno?) hvata prizore zapanjujuće ljepote a sam Treadwell savršeno se uklapa u herzogovski svijet ekscentričnih samotnjaka i herojskih pothvata osuđenih na propast kojima je posvetio svoje fikcijske i nefikcijske uratke. Glazbu za film radio je nagrađivani britanski gitarist i kompozitor Richard Thompson. Grizzly Man se redovito nalazi na ljestvicama najboljih dokumentaraca svih vremena i nagrađen je na brojnim festivalima uključujući Sundance Film Festival gdje je odnio nagradu Alfred P. Sloan.

Uvodnu riječ u film održat će filmolog Silvestar Mileta.

Film prikazujemo u sklopu ciklusa Arhivski dokumentarci i politike sjećanja. U novoj sezoni Hall of Famea prisjećamo se nekih od najznačajnijih dokumentaraca koji su sastavljeni od pronađenih snimaka (found footage) i arhivskih materijala čijim umetanjem u naraciju filmaši često propituju konstruiranost zbilje.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
24 studeni
Datum: 24.11.2022.
Vrijeme: 20:00 - 22:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5