Hall of Fame uz Banksyja i One Take u gostima

Hall of Fame uz Banksyja i One Take u gostima

Početak listopada obilježit će novi Hall of Fame uz dokumentarac legendarnog uličnog umjetnika, političkog aktivista i filmskog redatelja čiji identitet ostaje misterij, Banksyja. Uradi i bježi nagrađivani je pseudodokumentarac u kojem jedan eskcentrični trgovac koji u želji da snimi film odlučuje pronaći umjetnika. No kada dođe do njihovog upoznavanja, lovac postaje lovina; Banksy preuzima kontrolu nad filmom i kameru okreće prema trgovcu.

Krajnji rezultat posve je nepredvidljivi, postmoderni nadžanrovski eksperiment o pokušaju snimanja nesnimljivog, uz čitav niz zloglasnih street artista svijeta. Film je na programu u petak 6. listopada u 19 sati, a u njega će nas uvesti kritičarka i povjesničarka umjetnosti Jelena Pašić.

U petak u 21 sat prikazat će se zanimljivo putovanje kroz arhive čuvenog Stevana Labudovića, Dosje Labudović: Nesvrstani Mile Turajlić. Dio je to šireg umjetničkog projekta Non-Aligned Newsreels u sklopu kojeg redateljica prikuplja arhivske materijale Titovog osobnog snimatelja, ovdje uz fokus na život Pokreta nesvrstanih, pogled iza kulise velikih političkih događanja i globalnih obećanja. Prije filma možete razgledati izložbu organiziranu povodom premijere filmova Dosje Labudović.

Na programu za vikend su projekcije uoči 13. One Take Film Festivala. U subotu 7. listopada na programu su filmovi, “koherentni kaleidoskopi sjećanja i emocija” njemačkog fotografa i filmaša Telemacha Wiesingera snimljene na 16-mm analognoj vrpci. Autor dolazi u goste i nakon projekcije u 19 sati očekuje nas razgovor. U tri termina u subotu i nedjelju 8. listopada također gledamo dvanaest festivalskih dobitnika svih rodova i duljina i iz svih dijelova svijeta, objedinjenih jedino limitacijama jednog kadra.