Ekscentrični portreti na Hall of Fame, filmovi iz KineDok kataloga i Oscarom nagrađeni dokumentarac

Ekscentrični portreti na Hall of Fame, filmovi iz KineDok kataloga i Oscarom nagrađeni dokumentarac

Raznovrsni tjedni kino-program donosi više filmskih naslova iz KineDok kataloga, dokumentarni triler Preblizu i zagonetnu Kim, film braće Maysles o ekscentričnim rođakinjama Jackie Onassis, Grey Gardens, izvrsnog ovogodišnjeg dobitnika nagrade Oscar, 20 dana u Mariupolju Mstyslava Chernova te film koji je na Sundanceu odnio glavnu nagradu žirija, Beskrajno sjećanje Maite Alberdi.

Prva projekcija “vrlo riskantnog, odvažnog i delikatnog” filma Botonda Püsöka Preblizu očekuje nas u četvrtak 14. ožujka. U dokumentarcu pratimo priču o majci koja se, nakon traumatičnog događaja u kćerinu životu, bori s ožiljcima iz prošlosti, u malenoj zajednici koja odbija prihvatiti što se dogodilo. Nakon projekcije na razgovoru će nam se pridružiti protagonistica Andrea Kali, a moderirat će Ana Pecotić, jedna od pokretačica inicijative #SpasiMe. Film još igra u nedjelju 17. ožujka u 20 sati.

U petak 15. ožujka u 18 sati otvaramo novi ciklus programa Hall of Fame posvećen ‘ekscentričnim portretima’, kultnim i zaboravljenim klasicima američkog direktnog filma i francuskog filma istine o pojedincima koji dovode u pitanje društvene konvencije. Ciklus otvara epska tragikomedija o dvjema ekscentričnim rođakinjama Jackie Onassis, preteča reality TV-a i jedan od najcjenjenijih izdanaka direktnog filma, Grey Gardens. Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar Luka Ostojić.

Na subotnjem programu nalazi se još jedan film iz KineDok kataloga, film mađarske redateljice Erike Kapronczai o Kim, intrigantnoj ličnosti s budimpeštanske umjetničke scene i njezinoj borbi s ovisnošću. Projekt započet prije 10 godina, prekinut zbog samoubojstva protagonistice, uvodi nas u turbulentan život jedne odvažne žene.

U subotu 16. ožujka u 20:30 prilika je da pogledate ostvarenje koje je na nedjeljnoj dodjeli Oscara osvojilo onog u kategoriji dokumentarnog filma, 20 dana u Mariupolju ukrajinskog novinara, dobitnika Pulitzera Mstyslava Chernova. Riječ je o važnom dokumentarcu koji nas vodi na bojno polje, u zemlju paraliziranu višegodišnjim ratom, i prikazuje život civila zarobljenih u opsadi. Prestižnu nagradu redatelj je primio uz gorke riječi, žaleći nad situacijom u Ukrajini, realnost koja ga je nagnala da snimi svoj film.

Nedjelja, u 18 sati, donosi još jednu projekciju dokumentarca o nježnoj ljubavi i groznoj bolesti, Beskrajno sjećanje čileanske redateljice Maite Alberdi. Glumica i bivša čileanska ministrica kulture Paulina Urrutia revno dokumentira svoj odnos sa slavnim novinarom i piscem Augustom Góngorom koji se počinje nositi s Alzheimerovom bolesti. Riječima Nobuhira Hosokija za Cinema Daily, nije riječ o tragičnoj priči, već afirmaciji snage ljubavi.