Hall of Fame: Grey Gardens

  • Grey Gardens /
  • režija: Albert Maysles & David Maysles /
  • SAD /
  • 1975. /
  • 94'
jezik: engleski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Hall of Fame: Grey Gardens

Epska tragikomedija braće Maysles upoznaje nas s Velikom i Malom Edie Bouvier, dvjema ekscentričnim rođakinjama Jackie Bouvier Kennedy Onassis koje žive u osami u East Hamptonu, u zapuštenom zdanju pod najezdom proždrljivih rakuna, okružene vlastitim portretima, plijesni, mačjom hranom i praznim ambalažama, te mnoštvom predmeta iz slavnije prošlosti. Edie je strašno vezana za majku, ali je ujedno i mrzi, majka unižava Edie, ali je nikad nije pustila od sebe, obje misle da bi im bilo bolje jednoj bez druge no istovremeno su nerazdvojne.

S onu stranu kasnije eksplozije reality TV-a dvije osiromašene bogatašice ventiliraju svoje grandiozne uspomene, nepresušne žalopojke za danima slave i neostvarenim snovima izvodeći bizaran svakodnevni performans za filmsku ekipu. Osebujna narav protagonistica onemogućava čisti opservacijski pristup koji je jedno od načela tzv. direktnog filma. One neprestano uvlače braću Maysles u svoj odnos, izvode za njih i traže da zauzmu stranu u njihovim vječnim i suludo zabavnim prepirkama. Rezultat je dekadentni komad u maniri Tennesseea Williamsa i Williama Faulknera uz natruhe Johna Watersa.

Grey Gardens je jedan od najcjenjenijih izdanaka direktnog filma – u pitanju je utjecajni stilski pokret koji se javio 1960-ih, pretežito vezan uz skupinu dokumentarista okupljenu oko tvrtke Roberta Drewa (Drew Associates: Richard Leacock, D. A. Pennebaker, Albert i David Maysles i dr.).

Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar Luka Ostojić.

 

Film prikazujemo u sklopu ciklusa Ekscentrični portreti koji okuplja kultne filmove i zaboravljene klasike iz dvaju stilski srodnih pokreta koji su 1960-ih promijenili lice dokumentarnog filma. Američki direktni film i francuski film istine dijele sudioničko promatrački odnos prema snimanome i tzv. muha na zidu pristup te stvaraju portrete osobenjaka, izopćenika, buntovnika i mentalno rastrojenih pojedinaca koji dovode u pitanje društvene konvencije, normalizirane obrasce ponašanja i javno mnijenje kao puki konstrukt političko-pop-kulturne mašinerije spektakla.

Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma serija je predstavljanja najznačajnijih dokumentaraca koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj dokumentarizma.

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
15 ožujak
Datum: 15.3.2024.
Vrijeme: 18:00 - 20:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5