Dva masterclassa i jedan predbožićni triptih

Dva masterclassa i jedan predbožićni triptih

Tjedan pred nama, posljednji prije zimske stanke, obilježit će čak dva producentsko-montažerska masterclassa nagrađivanih filmskih profesionalaca: Montaža u postjugoslavenskom kontekstu Jelene Maksimović i online Oblikovanje stvarnosti: Geneza narativa Atanasa Georgieva, te jedan triptih posvećen majstorici psihološkog trilera Patriciji Highsmith.

Na predavanju u utorak 19. prosinca u 18 sati Jelena Maksimović dotaknut će se svog filmskog opusa, koji broji više od 60 igranih i dokumentarnih filmova, u okviru slobode koja, ističe, “nam je svima neophodna a imamo je sve manje”, izazova koje nosi posao montažerke te suradnjama s raznim redateljima i redateljicama (Ognjen Glavonić, Mladen Kovačević, Ivan Salatić, Marta Popivoda, Kumjana Novakova, Ivan Ramljak, Vladimir Perišić, Milica Tomović i drugi).

Atanas Georgiev u svom će masterclassu, zakazanom za petak 22. prosinca u 12 sati online) otkriti što je u srži njegovog pripovjedačkog majstorstva kroz zakučasto umijeće montaže i produkcije, te kako navigira u delikatnoj ulozi režijskog kreativnog pouzdanika. Od njegovih ranijih filmova kao što su Plati i ženi i Avec l’amour do višestruko nagrađivane Medene zemlje i novijih filmskih uspješnica u sklopu masterclassa Georgiev će prezentirati temeljito istraživanje montažerskog umijeća kao važnog oruđa za pripovijedanje.

Posljednji kino-dan u ovoj godini, 23. prosinca, odlučili smo posvetiti spisateljici i vitalnoj figuri queer povijesti, autorici po čijim su predlošcima snimljeni kultni filmovi Nepoznati iz Nord ExpressaTalentirani gospodin Ripley i Carol, Patriciji Highsmith. U fokusu je novi dokumentarac o dosad nepoznatom životu spisateljice, Voljeti Patriciju Highsmith, u kojem pratimo njezinu potragu za vlastitim identitetom i turbulentan ljubavni život. Dokumentarac prikazujemo u 19 sati, a prije i poslije njega očekuju nas slavne ekranizacije njezinih romana.

Prvo gledamo čuvenog Američkog prijatelja, dobitnika Palme d’Or u Cannesu 1977., u režiji Wima Wendersa, velikog ljubitelja Highsmithine proze. Pratimo priču Amerikanca u Europi, trgovca krivotvorenim umjetninama i njegovom sukobu s profesionalnim uramljivačem slika koji se odigrava u tradiciji film noira. Kultni film u kojem glume i Bruno Ganz i Dennis Hopper na programu je u 17 sati, a u 21 sat odlazimo u ’50-e godine prošlog stoljeća, nekoliko tjedana uoči Božića uz nagrađivani film Todda Haynesa, Carol. Nastao prema romanu objavljenom 1952. pod nazivom Cijena soli (Highsmith ga je izdala pod pseudonimom kako bi izbjegla etiketu “autorice lezbijskih romana”), Carol donosi priču o ljubavnoj vezi između privlačne žene višeg socijalnog statusa i prodavačice u trgovačkom centru koje utjelovljuju neodoljive Cate Blanchett i Rooney Mara.

Program se prikazuje u suradnji sa Swiss Films, Goethe-institut Kroatien i Discovery Film i Video.