Američki prijatelj

  • Der amerikanische Freund /
  • režija: Wim Wenders /
  • Njemačka, Francuska /
  • 1977. /
  • 127'
jezik: njemački, engleski, francuski, titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Američki prijatelj

Tom Ripley Amerikanac je u Europi, koji se bavi trgovinom krivotvorenim umjetninama i drugim kriminalnim radnjama. Prilikom aukcije jedne od njegovih slika sreće Jonathana, profesionalnog uramljivača slika, čija će ga arogantni komentar na njegov račun potaknuti na osvetu. Ripley će, naime, plasirati lažnu informaciju o Jonathanovu zdravstvenom stanju, koja će od njega napraviti kriminalca, a potom i ubojicu.

Među ljubitelje proze Patricije Highsmith ubraja se i Wim Wenders, velikan njemačkog filma, koji je svoju fascinaciju njezinim romanima objasnio sljedećim riječima: „U krimićima, likove oblikuju zaplet i akcija, oni su proizvod, a ne proizvođač. U Highsmithinim romanima likovi proizvode priče, a ne obratno.“ Idealan primjer za ilustraciju ove teze je Ripleyeva igra, treći roman iz popularnog Highsmithina serijala o  talentiranom sociopatu iz naslova, u kojem dobro plasirana laž običnog čovjeka preobražava u kriminalca. Wendersova ekranizacija vjerno slijedi zaplet predloška, a istovremeno funkcionira i kao meditacija o ljudima i prostorima, arhitekturi i identitetu te posveta tradiciji film noira, pri čemu se u epizodnim ulogama kriminalaca pojavljuju redatelji Nicholas Ray, Samuel Fuller i Jean Eustache. Navodno je i sama autorica, unatoč početnom neodobravanju, zavoljela Wendersov film i Dennisa Hoppera u ulozi Ripleya.

Program se prikazuje u suradnji sa Swiss Films, Goethe-institut Kroatien i Discovery Film i Video.

Festivali i nagrade:

FESTIVAL DE CANNES 1977. – glavna nagrada Palme d’Or (Wim Wenders) / DEUTSCHER FILMPREIS 1978. – nagrada za režiju i montažu te izvanredni dugometražni film

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
23 prosinac
Datum: 23.12.2023.
Vrijeme: 17:00 - 19:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5
  • Scenarij: Patricia Highsmith, Wim Wenders
  • Uloge: Bruno Ganz, Dennis Hopper, Lisa Kreuzer, Gérard Blain