Budućnost nekoć i sada uz Futuru i Factum

Budućnost nekoć i sada uz Futuru i Factum

Povratak u kino u novoj godini obilježit će nagrađivani dokumentarni portret mladih u Italiji, njihovih sadašnjosti ali i vizija budućnosti koji potpisuje troje priznatih talijanskih redatelja, Pietro MarcelloFrancesco Munzi Alice Rohrwacher. Riječ je o Futuri, putujućem istraživanju nastalom po uzoru na Pasolinijeve kultne Ljubavne susrete, u kojem se autorski trio kreće duž Apeninskog poluotoka i prikuplja intervjue s raznim djevojkama i dječacima o njihovim očekivanjima, snovima i strahovima u pandemijsko doba.

Između redaka razotkriva se društvo koje ne uspijeva učiti iz svojih nedaća, nesvjesni povijesnog tereta zajednice u kojima odrastaju, opet okrenuti prema van. Premijernu projekciju u četvrtak 19. siječnja popratit će razgovor u kojem će sudjelovati članica stručnog tima platforme Pukotine.hr, socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja Josipa Mihić, istraživač i aktivist dr. sc. Tomislav Medak te politolog Kristijan Orešković iz Mreže mladih Hrvatske dok će razgovor moderirati sociologinja Jelena Perak iz Foruma za slobodu odgoja. Ulaznice su dostupne na webu, uz cijenu od 3€.

U petak 20. siječnja nastavljaju se filmska gostovanja najstarije hrvatske nezavisne dokumentarne filmske produkcije Factum, uz projekciju pomalo zaboravljena ali iznimno važna i uspjela tri naslova koje potpisuje čak pet redatelja. Filmski zapisi Mediterana u Factumovoj produkciji donose mirise vjetrova, zvukove promjena i slike tradicija.

Na programu su filmovi s kraja dvadesetog stoljeća: Sretno! (1999, 35′) i BAG (1999, 20′) redateljskog trojca kojeg čine Dalibor MatanićTomislav Rukavina i Stanislav Tomić. Njihovim filmovima će se pridružiti i onaj redatelja Brune Ankovića, naslovljen Vanka škvare (2000, 28′) koji se bavi večerom za redikule koju je početkom dvadesetog stoljeća u Splitu organizirao gradonačelnik Vicko Mihaljević. Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova bit će održan i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar i producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec.