Factumov Mediteran

  • Hrvatska /
jezik: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

Factumov Mediteran

Filmska gostovanja najstarije hrvatske nezavisne dokumentarne filmske produkcije Factum u Dokukinu KIC se nastavljaju s projekcijama pomalo zaboravljena ali iznimno važna i uspjela tri naslova koje potpisuje čak pet redatelja. Filmski zapisi Mediterana u Factumovoj produkciji donose mirise vjetrova, zvukove promjena i slike tradicija.

Na programu su filmovi s kraja dvadesetog stoljeća: Sretno! (1999, 35′) i BAG (1999, 20′) redateljskog trojca kojeg čine Dalibor Matanić, Tomislav Rukavina i Stanislav Tomić. Njihovim filmovima će se pridružiti i onaj redatelja Brune Ankovića, naslovljen Vanka škvare (2000, 28′). Potonji je svoj interes okrenuo prema tzv. večeri za redikule koju je početkom dvadesetog stoljeća u Splitu organizirao gradonačelnik Vicko Mihaljević. Originalni film prepun oriđinala daje posebno svjetlo na rad autora Brune Ankovića, uostalom kao i filmovi Sretno! i BAG na svoje autore.

Matanić, Rukavina i Tomić danas nemaju vidljivijih profesionalnih dodirnih točaka no u jednom su ranom profesionalnom i kasno studentskom periodu često zajedno surađivali. Omnibus o zagrebačkim marginalcima Metropola njih su trojica snimili 1998. a da bi tijekom 1999. u okrilju Factuma snimili fascinantan Sretno! o kadrovskoj (gospodarskoj, društvenoj,…) smjeni u Labinu. Zatvaranje posljednjeg rudnika ugljena u Hrvatskoj, rudnika Tupljak, značio je odlazak rudara i dolazak ni više ni manje već: članova umjetničkog pokreta Labin Art Expressa.

Treći film je BAG, film o Karlobagu, gradu s više kamiona no stanovnika ali i jakim vjetrom. Tužan veseo film o podvelebitskom prometnom središtu Karlobagu u trenutku kad je ta tranzitna kamionska postaja zarobljena burom.

Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova bit će održan i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar i producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec.

20 siječanj
Datum: 20.1.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5