6. Arteria: Nam June Paik: Mjesec je najstarija televizija (uz razgovor)

  • Nam June Paik: Moon Is the Oldest TV /
  • režija: Amanda Kim /
  • SAD /
  • 2023. /
  • 107'
jezik: engleski, njemački, korejski , titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

6. Arteria: Nam June Paik: Mjesec je najstarija televizija (uz razgovor)

Donkihotsko putovanje Nam June Paika, jednog od najslavnijih azijskih umjetnika u 20. stoljeću, koji je revolucionarizirao upotrebu tehnologije kao umjetničkog platna te proročanski nagovijestio kako fašističke tendencije tako i međukulturno razumijevanje koje će proisteći iz međupovezanosti multiverzuma u koji se pretvorio današnji svijet. Nam June Paik jedan je od utemeljitelja avangardne umjetnosti 20. stoljeća i pionir medijske umjetnosti koju karakterizira začudna dovitljivost i zaigrana kvaliteta. Poput televizijskog signala ili internetskog impulsa, njegov je revolucionarni multimedijski rad globalno odjeknuo u svijetu umjetnosti. Njegove signale, paralele i refleksije možemo naći i u hrvatskim i regionalnim umjetničkim djelima kao što smo mogli vidjeti na izložbi Nam June Paik – In the Groove koja je početkom godine održana u MSU Zagreb. Redateljica Amanda Kim prvi put profilira njegov život i djelo i donosi priču u pozadini Paikova meteorskog uspona na njujorškoj umjetničkoj sceni i nostradamusovskih vizija budućnosti u kojoj će „svi imati svoj vlastiti TV-kanal“. Kim kolažira iscrpnu arhivu koja se sastoji od snimki Paikovih legendarnih performansa, originalnih intervjua s njegovim suradnicima i suvremenicima i naraciju koja je bazirana na Paikovim zapisima.

* Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju kustosi izložbe Nam June Paik – In the Groove Olga Majcen Linn i Dan Oki, multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif te umjetnik i profesor Ivo Deković koji je bio bliski prijatelj i student Nam June Paika na Akademiji u Düsseldorfu.

Film prikazujemo u sklopu 6. Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

Ulaznice

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Ulaznice are no longer available
16 prosinac
Datum: 16.12.2023.
Vrijeme: 19:00 - 22:00

Dokukino KIC

Preradovićeva 5