6. Arteria: Lynch/Oz (uz razgovor)

  • Alexandre O. Philippe /
  • režija: Alexandre O. Philippe /
  • SAD /
  • 2022. /
  • 108'
jezik: engleski , titlovi: hrvatski
Loading Filmovi
  • Ovaj film je prošao.

6. Arteria: Lynch/Oz (uz razgovor)

Lynch/Oz istražuje jednu od najintrigantnijih zagonetki u povijesti filma: dugovječnu simbiozu iskonske američke bajke Čarobnjak iz Oza i osebujne nadrealistične kinematografije Davida Lyncha. Teme, slike i žargon iz mjuzikla Victora Fleminga Čarobnjak iz Oza (1939.) kontinuirano prožimaju Lynchovu umjetnost i filmove – od njegova prvog kratkometražnog filma Abeceda (1969.) do najnovije serije Twin Peaks: The Return (2017.). Možda nijedan filmski redatelj nije toliko opsesivno crpio inspiraciju iz jednog jedinog umjetničkog predloška. Je li David Lynch poput Dorothy zarobljen u zemlji Oz? Ako jest, zanimljivo je sagledati njegov opus iz novog ugla uz fokus na načine na koje se isprepliće i komunicira s Čarobnjakom iz Oza. Što nam Mulholland Drive, Izgubljena cesta i Čovjek-slon govore o trajnom odjeku najomiljenijeg američkog blagdanskog filma? Kroz šest različitih perspektiva i uz naraciju nekih od najuzbudljivijih glasova suvremenog filma Lynch/Oz vodi nas niz zečju rupu kako bismo ponovno doživjeli i interpretirali Čarobnjaka iz Oza u viziji Davida Lyncha i proučili njegov simbolizam kroz prizmu njegova najvećeg utjecaja.

* Nakon projekcije održat će se razgovor u kojem sudjeluju filmologinja Karla Lončar koja se u svojem radu intenzivno bavi Davidom Lynchom te komparatistica književnosti i anglistica Dunja Plazonja koja se bavi feminizmom, teorijom afekta i pop kulturom.

Film prikazujemo u sklopu 6. Arterije – tjedna filma o umjetnicima i umjetnicama u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available
17 prosinac
Datum: 17.12.2023.
Vrijeme: 19:00 - 21:30

Dokukino KIC

Preradovićeva 5